Брюксел започва проверка на българската прокуратура | webcafe.bg
newscafe

Брюксел започва проверка на българската прокуратура

Webcafe, по "Дневник"
27.06.2016, 09:34 (обновена 27.06.2016, 09:52)
главният прокурор сотир цацаров

Снимка: © webcafe.bg

Анализът на българската прокуратура започва от днес и ще продължи половин година

Дейността на българската прокуратура ще бъде подложена на шестмесечен анализ от Брюксел. Министерството на правосъдието потвърди, че прокурори, специализирани в разследването на тежки престъпления и корупция, и експерти на Европейската комисия вече започват своята проверка в България.

Посещението им трябваше да се осъществи още в края на май, но това не се случи. Тогава от министерството обясниха, че отлагането е по желание на "партньорите от Брюксел" заради възражения по техническото задание. Подробности не станаха известни.

Резултатите от посещението ще бъдат отбелязани в поредния мониторингов доклад за България в началото на 2017 г.

Започващата днес първа мисия ще бъде в рамките на пет дни, като в момента няма яснота какво е техническото й задание, тъй като поверяващите не са дали съгласието си то да бъде оповестено.

Когато мисията на пристигна в края на май, беше оповестено, че обвинителите са от Великобритания, Германия, Холандия и Испания. Днес не се уточнява колко още мисии ще има и колко дълги ще са те.

Те пристигат в изпълнение на решението за европейски анализ на прокуратурата, препоръчан в последния мониторингов доклад на ЕК през януари. До шест месеца се очаква експертите да подготвят анализ и препоръки за нуждите на следващия мониторингов доклад.

За независим външен анализ на държавното обвинение се заговори повече след публикувания през януари мониторингов доклад на ЕК, в който тази препоръка беше изрично написана. Сега мисията се разглежда като "експертна помощ" за подобряване работата на прокуратурата, която формално беше поискана от правителството. А забавянето досега се обясняваше с административни и кадрови проблеми от Службата за подкрепа на структурните реформи към комисията.

В последния мониторингов доклад от 2016 г. пишеше, че "необходимостта от по-задълбочена реформа на прокуратурата се потвърждава от продължаващата липса на солидни резултати по дела за корупция и организирана престъпност по високите етажи на властта".

Oще: брюксел  външен анализ  доклад  държавно обвинение  европейска комисия  ек  експерти  експертна помощ  ес  мисия  мониторингов  посещение  проверка  прокуратура  сотир цацаров 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани