МВР и синдикатите не се разбраха | webcafe.bg
newscafe

МВР и синдикатите не се разбраха

Webcafe.bg
12.06.2015, 16:07 (обновена 12.06.2015, 16:16)
Полицаи

Снимка: © Getty Images

Основанията за полицейския протест имат по-друг характер, целта е да се покаже сила срещу новото ръководство на МВР, заяви Румяна Бъчварова

МВР и полицейският синдикат не се разбраха. Планираният протест на полицаи, пожарникари и надзиратели ще се състои.

Това стана ясно от думите лидера на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов, който днес се срещна с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и със социалния министър Ивайло Калфин.

Попов обясни, че от ръководството на МВР са уведомили синдикатите за позицията на министерството по отношение на пенсионната реформа и взетите по този въпрос решения. Той обясни, че никой не е търсил синдикатите и социалният диалог липсва.

"Исканията са същите. Твърдя, че не сме получили конкретни отговори, но може би Румяна Бъчварова ще каже нещо друго", коментира Попов.

Основанията за полицейския протест имат по-друг характер, целта е да се покаже сила срещу новото ръководство на МВР, заяви по-рано днес Бъчварова.

"Не знам какъв резултат очакват от нас синдикатите", каза тя пред журналисти в НС, като не уточни кой според нея е в основата на атаката. Министърът добави, че ръководството на ведомството се опитва да намери диалог с протестиращите и са надява да постигне разбирателство поне по някои от темите.

"Основното ни разногласие изглежда е изключително дълбоко", заяви Валентин Попов. "Питайте Бъчварова кой стои зад нас. Мога да ви отговоря само с едно изречение - провеждали сме протести при всички правителства, когато е имало за какво, откакто нас ни има като синдикат. Кой е стоял зад нас през всичките тези години? Марсианците, американците, руснаците? Кой?", попита Попов.

Междувременно стана ясно, че СФСМВР обжалва пред Върховния административен съд издадената на 25 май наредба за реда, организацията и разпределянето на работното време, за неговото отчитане, за компенсирането на работата извън редовното работно време, режима на дежурство, времето за отдих и почивките. Това съобщиха от синдиката. Наредбата е обнародвана в Държавен вестник на 2 юни и влиза в сила със задна дата - от 1 април.

В наредбата пише, че при ползване на отпуск, независимо от продължителността и вида му, нормата за отчетния период не се променя, което е в противоречие със законовите разпоредби на ЗМВР, уреждащи първично материята на работното време, се посочва в съобщението на синдиката.

 

Oще: валентин попов  мвр  надзиратели  пожарникари  полицаи  полиция  протест  румяна бъчварова  синдикат  сфсмвр 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани