Властта искала да спре бетона на Корал, но не може | webcafe.bg
newscafe

Властта искала да спре бетона на Корал, но не може

Webcafe.bg
16.04.2015, 09:44 (обновена 16.04.2015, 09:51)
корал, юг

Снимка: © " "Да запазим Корал"

Нова серия от епопеята "бетон върху дюните"

Строителството на плаж "Юг" в залива Корал ще бъде временно спряно заради открито нарушение в процедурите по Закона за биологичното разнообразие.

Това обяви министърът на околната среда Ивелина Василева пред Нова ТВ, като обясни, че "имаме изрично разпореждане на премиера Бойко Борисов да предприемем всички действия, така че да бъде спряно строителството".

Проблемният обект е строителна площадка насред дюните на Корал, в които вече са излети бетонни плочи за изграждане на ваканционни бунгала на първа линия на морското крайбрежие.

"Аз смятам, че трябва да бъде премахнат бетона, разпореждането на премиера е да се предприемат всички мерки", каза министърът на околната среда и водите.

Доколко временната мярка ще доведе до дългосрочен ефект, обаче, не е много сигурно.

Директорът на ДНСК Милка Гечева обяви, че държавният строителен контрол няма инструменти, с които да забрани строителството в дюните, след като веднъж вече са включени в като "урбанизирана зона" в устройствения план на Община Царево, на чиято територия се намира къмпинга.

Документът е оспорен пред Върховния административен съд през 2012 г., но окончателното решение на съда е в полза на общината, което дава зелена светлина за строителството върху дюните.

"Всички строежи в страната се извършват при влезли в сила подробни устройствени планове и влезли в сила строителни книжа. Органите на ДНСК нямат никакво право да се предприемат действия вследствие на това", заяви Гечева.

 

Oще: бетон  бойко борисов  бунгала  днск  дюни  ивелина василева  корал  милка гечева  министерство на околната среда  мррб  незаконно строителство  плаж  пясъци  строителен контрол  строителство  туризъм  царево  черно море  черноморие 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 16.04.201511:30

В еди друг сайт дето кафето се родееше с тях едно време, имаше статия за живота помаците в началото на 20-ти век. И там имаше едно описание как жители на села разрушени след балканската война как мръзнат на студа докато чакат да се върне депутация дето са пратили до София, да молят да им се разреши да секът дървета в гората за да си построят къщи! Защото тогава е имало власт.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

2 Дара | 16.04.201511:24

Не разбрах. Нa кой е тази земя/ плажна ивицa? Частна или общинска? Ако гражданска група отиде и разбие бетона и го отнесе, незаконно ли ще бъде? Щото нали ако земята е общинска, то общината се състои точно от гражданите. Щом си е тяхна ...
От сдруга страна, ако земята е частна, а тя не може да бъде по закон, защото доколкото знам не може плажът да е частен, кой го е дал на частната фирма ? Частна фирма може да го ползва ( срещу наем), но не може да го притежава.
Който го е дал го е направил незаконно. Т.е. гражданите пак имат право да разрушат бетона.
Много думи, много терминология, а целта като че ли е да се скрие за какво става въпрос.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.01.2011, 23:00

1 Stanimir Popov | 16.04.201510:27

В демократична държава изказвания от типа "да предприемем всички действия, така че да бъде спряно строителството" звучат меко казано Несериозно!
Виж, изказване в стил "незабавно да предприемем всички действия, така че д а стане ясно има ли и какви са нарушенията" би звучало ПО-логично!!!
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани