Името и на Тодор Батков се появи в #PanamaPapers | webcafe.bg
newscafe

Името и на Тодор Батков се появи в #PanamaPapers

Webcafe.bg
09.04.2016, 09:40 (обновена 09.04.2016, 09:48)
тодор батков

В качеството му на пълномощник на Майкъл Чорни, той за кратко е имал по акция от 1 долар в ошфорки на Чорни

Името на бившия собственик на "Левски" Тодор Батков фигурира в документите, изтекли от панамската правна кантора "Мосак Фонсека", съобщава "24 часа".

"Да, така е. Имах за кратко по 1 акция в качеството си на адвокат на Майкъл Чорни, които после прехвърлих на друг пълномощник", казва Батков пред изданието.

Според изтеклите документи 3 офшорни компании, регистрирани на Британските Вирджински острови между 2004 и 2005 г., избрали българския адвокат Тодор Батков за свой директор на 19 февруари 2008 г. и той е имал по една акция от един долър във всяка от тях.

Това се случва след разрива между Чорни и предишия му довереник и бизнеспартньор - Франк Нюман от Валенсия. Кавгата е описана на повече от 30 стр. в съдебните архиви на Източнокарибския върховен съд на Британските Вирджински острови, където се води съдебният спор между двамата.

"Като адвокат консултирах Чорни за сделки, трансакции и активи за повече от 1 млрд долара", казва Тодор Батков.

На 22 декември 2011 г. той прехвърля дела си в Heathley на New Bond, регистрирана в Гибралтар. Дела в Thornmead прехвърля на 21 януари 2013 на Grindelwald Ltd - друга фирма, регистрирана в Гибралтар, а на 28 януари 2014 г. подписва ликвидацията на Gwenberry, където е имала участие третата фирма, в която е имал акция и е бил директор от февруари 2008 г. - Forumside.

На 31 март 2014 г. Батков подписва закриването и на самата Forumside с мотив, че компанията няма дейност.

Освен че работил за Чорни, който бил един от основните му клиенти, Батков посочва, че има свои офшорни фирми, които декларира редовно и те са напълно законни.

Oще: panamapapers  panama papers  британски вирджински острови  мосак фонсека  офшорни зони  панама  правна фирма  скандал с офшорни зони  тодор батков 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани