Синдикът на ТВ7 и "Белведере" може да остане без работа | webcafe.bg
newscafe

Синдикът на ТВ7 и "Белведере" може да остане без работа

Webcafe.bg
12.01.2015, 18:07 (обновена 12.01.2015, 18:14)
Съд

Снимка: © SXC.hu

Панайот Велков е изключен от списъка на синдиците

Министърът на правосъдието Христо Иванов е наредил изключването на Панайот Велков от списъка на лицата, които могат да бъдат назначени за синдици в производства по несъстоятелност.

Името на Панайот Велков придоби публичност заради казусите около управлението на ТВ7 и "Белведере", и обвиненията срещу него в опит за умишлено фалиране на дружествата.

Съмненията в поведението на синдика и съдия Румяна Ченалова станаха причина френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан да заяви, че в бъгарската съдебна система има "гнили ябълки" и да обвини съда в допускане на корупционни практики.

Едва след сигнала на посланика ВСС започна дисциплинарно производство срещу Ченалова и нареди пълна проверка на ръководството на Софийския градски съд.

Проверката на дейността на Панайот Велков, която е разпоредена след няколко сигнала до министъра на правосъдието, е показала, че синдикът е допуснал нарушения, свързани с превишаване на правомощията му, неправомерно сключване на договори, които натоварват със значителни финансови тежести дружествата в процедура на несъстоятелност, както и разгласяване на кореспонденция между дружествата и техните адвокати в свой доклад до съда.

В заповедта на Христо Иванов са описани конкретните нарушения на Велков - включително фактът, че е сключил договор за охрана на едно и също пространство от името на две различни дружества - ТВ7 и "Балкан българска телевизия", при това за сума от 25 000 лева без ДДС на месец за всяка от фирмите.

Заповедта за освобождаването на Панайот Велков е с предварително изпълнение - "както за да се предотвратят непоправими вреди на съответните дружества, на които Велков е назначен за временен синдик, така и за да се обезпечи и гарантира сигурността на участниците в търговския оборот като цяло", пише в съобщението на Министерството на правосъдието.

Заповедта на Христо Иванов, включително решението за предварително изпълнение, може да бъде обжалвана пред Административен съд - София.

Oще: белведере  гнили ябълки  министерство на правосъдието  министър на правосъдието  панайот велков  румяна ченалова  сгс  синдик  софийски градски съд  съд  тв7 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани