Константин Каменаров е новият директор на БНТ | webcafe.bg
newscafe

Константин Каменаров е новият директор на БНТ

Webcafe
23.08.2017, 11:01 (обновена 23.08.2017, 11:56)
константин каменаров

Снимка: © https://www.facebook.com/koko.kamenarov

Константин Каменаров е новият генерален директор на БНТ. Каменаров беше избран с четири гласа на днешното заседание на СЕМ от Мария Стоянова, Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова.

Единственият алтернативен глас дойде от Иво Атанасов, който подкрепи Валерий Тодоров.

"Разбира се, че имам фаворит. При всички кандидати е налице висока компетентност в управлението. Визията за развитието на БНТ, представена от Константин Каменаров, се доближава най-много до моята идея. Той излиза от БНТ, познава хората и технологиите, което е предимство", каза Бетина Жотева от СЕМ.

Бившият председател на СЕМ Мария Стоянова обяви, че гласува за Константин Каменаров заради "гаранцията за спокойствие на работата на журналистите в БНТ".

"Константин Каменаров представи една много иновативна и съществена идея за развитието на младежка интернет платформа - това се смята за ключ към връщането на тази аудитория към обществената телевизия. Той притежава разнообразна биография, която да не го причислява нито към лобита и статукво. Неговата жизненост е изключително важна за мотивирането на екипа на БНТ. Той ще гарантира спокойствие за работа на журналистите в БНТ. Имам вътрешни спирачки по отношение на двама кандидати заради тяхната биография - заради бившата ДС и заради наличие на дейност за политическа партия в контекста на телевизия. Затова се чувствам уверена да дам глас за Константин Каменаров", каза Мария Стоянова.

"Адекватен, цялостен, плътен професионален анализ. Показа ясни цели и задачи, заедно с конкретни действия. Има поглед върху всички аспекти на управлението на БНТ и е познато лице за работещите в телевизията", беше оценката на Розита Еленова по предложението на Каменаров.

Иво Атанасов от СЕМ подкрепи кандидатурата на Валерий Тодоров, бивш генерален директор на Българското национално радио в два мандата.

"Нямаше слаби кандидати, всички направиха добро впечатление. Валерий Тодоров отговаря най-близко до моята концепция за бъдещото управление на БНТ. Бих прибавил към достойнствата на концепцията, неговият много сериозен опит и като журналист, и като генерален директор на БНР", каза той.

Атанасов изрази съмнения, че СЕМ е променил първоначалния си план за провеждане на конкурса до началото на август заради един от кандидатите - Емил Кошлуков.

"Първоначално бяхме взели решение конкурсът да се проведе на 2 август, а документите да се предадат до края на юни. След това конкурсът беше отложен за 23 август. Не е сигурно, че срокът беше удължен заради посещението на Кошлуков в САЩ, но това съмнение в мен остава и не ми позволява да го подкрепя в този конкурс", посочи той.

Кой е Константин Каменаров

Константин Каменаров е роден през юли 1964 г., завършил е Медицина. Работи в Българската национална телевизия от началото на 90-те години като репортер, впоследствие - става водещ на централната новинарска емисия "По света и у нас" и директор на новините.

През 1999 г. за кратко е говорител на правителството на Иван Костов, след което поема комуникациите на "Мтел". През 2011 г. се връща в БНТ под управлението на Вяра Анкова и заема позицията на оперативен директор на медията. Напуска през 2013 г. В периода между 2013 и 2017 г. е работил като консултант и лобист към компанията "Ernst and Young".

Съпруг е на дългогодишната водеща на "По света и у нас" Радина Червенова.

Oще: бнт  българска национална телевизия  вяра анкова  емил кошлуков  иван гарелов  константин каменаров  сашо йовков  сем  съвет за електронни медии  тома иванов 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани