Иновация от МОН – запазени места за матурите | webcafe.bg
newscafe

Иновация от МОН – запазени места за матурите

Webcafe
16.05.2016, 13:00 (обновена 16.05.2016, 13:24)
Зрелостен изпит

Снимка: © Getty Images

Още по-строги мерки за опазване на матурите

За пръв път всеки ученик на държавните зрелостни изпити ще стои на точно определено място в изпитната зала, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Мярката се налага срещу евентуални опити за преписване - така учениците, извършили нередности, много бързо ще бъдат разпознавани с помощта на видеонаблюдението.

Инспекторите ще следят едновременно всички зали от три места - самите училища, регионалните инспекторати на МОН, както и в самото министерство. Поставени са и "умни" датчици - технически средства, които "да обезпечат установяване на различни, ненормални за изпитния ден прояви".

Всички мобилни телефони на учениците и квесторите ще бъдат събрани. Преди два дни Стаматов съобщи, че в интернет вече тече измамна търговия с верните отговори и призова хората да не се подвеждат.

На 18 май ще се състои първият задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература за 12-и клас и външното оценяване по предмета в седми клас. 4000 ще са изпитните зали в 624 училища в цялата страна.

На 20 май е втората задължителна матура в 12-и клас и външното оценяване по математика в седми клас. През тази година ръководството на МОН въвежда засилени мерки за сигурност на матурите в училищата, за да няма преписване.

Засекретяването на изпита ще се извърши вечерта преди двете матури, като това ще направи комисия, в която ще са директорът на училището, председателят на изпитната зрелостна комисия /учител/, представител на родителите, представител на РИО или на МОН.

Според Стаматов се обсъжда вариант за индивидуални изпитни книжа за всеки ученик, с разбъркване на въпросите.

Oще: 12 клас  7 клас  видеонаблюдение на матурите  външно оценяване  държавни изпити  зрелостен изпит  матура по български език  матури  мон  преписване на матурите  средно образование 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.