БНБ се оплака от БСП в Брюксел | webcafe.bg
newscafe

БНБ се оплака от БСП в Брюксел

Webcafe.bg
13.11.2014, 17:52 (обновена 18.12.2014, 12:27)
Иван Искров на трубуната на 43-тото народно събрание

Спорен законопроект скара Иван Искров с икономистите на БСП

БНБ реагира остро на предложена от БСП поправка в Закона за гарантиране на влоговете, с която търговските банки се задължават да увеличат премийните си вноски във Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ) при недостиг на средства в него.

От ръководството на Централната банка са сезирали ЕК и Европейската централна банка с изрично становище, че проектът носи рискове за финансовата стабилност на страната.

Какво предлага БСП?

Поправката предвижда Управителният съвет на ФГВБ да има право да завишава от 0,5% до 2% годишната вноска на банките за срок от 3 години при недостиг на средствата, необходими за изплащане на гарантирани влогове - какъвто е примерът с настоящата ситуация около КТБ.

Още по-радикалната идея, разписана от депуатите на БСП, е създаване на законова възможност за задължаване на банките да преведат авансово годишните премийни вноски в увеличения размер, в тридневен срок от установяване на недостиг във ФГВБ.

БСП разсъждава и върху опция, при която се появява допълнителен недостиг на средства въпреки задействането на горепосочените хипотези - и тук предизвиква гнева на БНБ.

Левите предлагат дефицита на Фонда за гарантиране на влоговете да се покрива от Българската народна банка с кредит към ФГВБ с лихва, равна на действащия основен лихвен процент.

Под поправката са се подписали 17 народни представители от БСП - Лява България, сред които председателят на парламентарната група Михаил Миков, целият финансово-икономически екип на партията - Румен Гечев, Корнелия Нинова, Георги Кадиев, и др.

Сред мотивите на вносителите се посочват "по-добро регулиране на отношенията между ФГВБ, банките и БНБ", както и елиминиране на опасността да се натоварване на държавния бюджет (както е в случая с КТБ, при който МФ поиска увеличаване на дълга въпреки риска от свръхдефицит, за да може да отпусне заем на Фонда за гарантиране на влоговете).

БСП твърди, че с промените в закона ще осигури "необходимата стабилност и безотказност в работата на ФГВБ".

Какво ядоса БНБ?

Ръководството на Централната банка директно обвинява БСП пред Европейската комисия и ЕЦБ, че проектът противоречи на устройствения закон на БНБ и на "действащите от 1 юли 1997 г. до днес принципи на валутния борд".

БНБ напомня на народните представители от БСП, че предложеният от тях текст представлява нарушение на забраната за парично финансиране, която е основно правило на икономическата и парична политика за страните-членки от ЕС.

"Законопроектът би предизвикал сериозни смущения във функционирането на банковата система и би предизвикал рискове за финансовата стабилност в страната", заключава ръководството на БНБ.

"Първо, банките ще бъдат принудени да понижат цената на привлечените от тях средства. Това от своя страна ще намали привлекателността на банковите депозити и ще предизвика отлив на вложители, което ще окаже натиск върху ликвидната позиция на банките. Второ, по-високите разходи на банките във връзка с евентуално повишаване на премийните им вноски към ФГВБ ще рефлектират върху цената на предлаганите кредити, което ще има негативен ефект за възстановяването на икономиката", обясняват от Централната банка.

Oще: банки  бнб  бсп  влогове  гарантиране на влоговете  георги кадиев  иван искров  ктб  михаил миков  премия  румен гечев  фгвб 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

6 pixie | 14.11.201409:41

Туй недоразумение на снимката нали щеше да подава оставка?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.09.2010, 13:12

5 sarfios | 14.11.201402:39

БСП се опитва да изпълни последни поръчки преди пенсиониране... тцтц
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.04.2014, 00:53

4 Никой | 13.11.201422:13

Решението е гениално...

Кой ако не банкерите трябва да плащат за банкови грешки?

Алтернативата е всеки нормален работещ българин /2.2 млн. по НСИ/ да бъде натоварен с 1600 лв. /на база 3 млрд. лв. липси от КТБ/.

По мое мнение има и по интересна алтернатива - защо не отчуждят зялото имучество на всички работещи в БНБ за покриване на гарантираните депозити - все пак грешката е тяхна, дори да е извършена като политическа цена за оставането на гов$№н%ора на позицията му.

Това ще ги накара да не се самозабравят и да гледат съвестно работата си. В момента няма гаранция, че утре Юробанк (Пощенска) няма да пусне кепенци заради липса на средства.

Все пак Йовчев не е вътрешен министър и няма кой да спаси следващото чедо на системата (И Еф Джи се изтеглиха от балканския изтърсак).
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

3 Архангел | 13.11.201421:48

РАЗСТРЕЛ ЗА ВАС!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 13.11.201418:41

Просто едва започна работа новото Народно събрание и бисерите пак се заизливаха като Аспаруховско наводнание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 13.11.201418:32

И въобще е най-добре банките да прехвърлят всички пари за "стопанисване" от държавата и ще започнем да изпълняваме петилетките за 3 години и половина.
Не, не съм "либераст" /за информация на интересуващите се/.
Всичките проблеми на измислената банка КТБ се случиха с активното съдействие на българската държава и политически елит, така че какво по-добро решение за предпазване от бъдещи подобни проблеми от това да им се поверят още средства /всички по възможност/? Усмивка
Тея въобще се чудя в ред ли са. Наистина ме доядява. На коя планета живеят.
Кой по дяволите си мислят, че ще им изпълнява идиотските решения?
Коя банка ще е в състояние да предплати 3 годишни вноски от до 2% от капитала си в разстояние на 3 дни без предупреждение? Особено българска такава, дето буквално стържат дъното зада успяват да изплащат лихвите по депозитите /не, не съм и банкер/. И как очакват да реагират банките, повечето от които са клонове или собственост на чужди такива?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани