Цигарите поскъпват от 1 януари | webcafe.bg
newscafe

Цигарите поскъпват от 1 януари

Webcafe.bg, по БНР
01.01.2016, 13:12 (обновена 01.01.2016, 13:17)
пушене

Снимка: © Getty Images

Продажбата на кутии цигари със стария бандерол - до изчерпване

От днес цигарите на българския пазар ще поскъпнат, тъй като влизат в сила промените в акцизните ставки.

Цената на най-ниския клас тютюневи изделия ще се увеличи по-бавно в сравнение с най-скъпите цигари. Увеличението ще варира между 20-30 стотинки за най-евтините марки до около 1 лев за по-скъпите.

Промените в акцизните ставки бяха приети през октомври по инициатива на Министерството на финансите.

Специфичният акциз върху цигарите ще бъде намален от 101 лв. на 70 лв. за 1000 късa. Същевременно пропорционалният акциз ще бъде повишен до 38 на сто от продажната цена през 2016 г., 40% ще бъде през 2017 г., и 42 процента - през 2018 г., за да достигне до 2018 г. минималните нива, изисквани от ЕС.

Ако се запази потреблението на тютюневи изделия на сегашните нива, ефектът от промяната през следващите три години ще бъде около 119 млн. лв. общо приходи в бюджета.

Цигарите със стари бандероли ще се продават в търговската мрежа до изчерпване или до специални указания на МФ, съобщава БНР.

От днес влиза в сила и забраната за преноса на повече от 40 ръчно свити цигари.

Oще: закон за акцизите  министерство на финансите  митници  мф  нов акциз на цигарите  поскъпване на цигарите  продажба на цигари  производство на цигари  промени  пропорционален акциз  пушене  ръчно свити цигари  специфичен акциз  търговия с цигари  тютюн  цена на цигарите 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.