Властта отвори вратичка за безсрочни мандати в БНТ и БНР | webcafe.bg
newscafe

Властта отвори вратичка за безсрочни мандати в БНТ и БНР

Webcafe
02.06.2016, 11:45 (обновена 02.06.2016, 12:07)
Вяра Анкова

Снимка: © SPA

Опозицията видя опит за политическо влияние върху държавните медии преди изборите

Генералните директори на БНТ и БНР остават на длъжност и при изтекъл мандат, до избирането на нови ръководители на обществените медии от СЕМ, реши окончателно парламентът тази сутрин. Депутатите гласуваха на първо и второ четене промените в Закона за радиото и телевизията.

Парламентът не прие предложението на Патриотичния Фронт продължаването на изтеклите мандати да бъде за не повече от три месеца. Повечето депутати от ГЕРБ се въздържаха при гласуването на този вариант.

По този начин, теоретично, мандатът на генералните директори може да се превърне в „безсрочен".
Поправката важи най-вече за БНТ, защото БНР има нов ръководител от месец май. СЕМ избра единодушно Александър Велев.

По закон Вяра Анкова, която управлява националната телевизия от 2010 г., няма право да се кандидатира за трети последователен мандат.

Очакваше се СЕМ да обяви процедура по избора на неин наследник през юни. Но с приемането на новите поправки, законът оставя широка врата за протакане до безкрай на избора на нов генерален директор на БНТ.

По време на парламентарния дебат Янаки Стоилов от БСП заяви, че „удължаването за неопределено време на мандатите на ръководители на важни регулатори означава, не че няма кандидати, а че много по-удобно е да въздействаш върху хора, които знаят, че вече е преминат техният мандат".

Иван Иванов от РБ също изрази опасения, че "правим мандатите безсрочни, а това не е добра практика".
Сред предложенията беше и да се върне практиката генералните директори на обществените медии да се избират пряко от парламента (идея на Настимир Ананиев, РБ).

Според Ирена Соколова от ГЕРБ, един от вносителите на приетите законодателни промени, идеята на поправката, е "да дадем шанс СЕМ да проведе един смислен и добър избор. Създаваме възможност те да работят добре, даваме им буфер".

Oще: безсрочен мандат  бнр  бнт  вяра анкова  герб  избор на генерален директор на бнт  промени  сем 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани