Ученето онлайн все по-популярно у нас | webcafe.bg
newscafe

Ученето онлайн все по-популярно у нас

Webcafe.bg
09.09.2015, 16:51 (обновена 09.09.2015, 17:13)
образование

Снимка: © Getty Images

Хип – хопът и поп - рокът са сред любимите музикални стилове на младите хора у нас с над 40% от отговорите, а 10% от учениците в големите градове и 20% от тези в малките населени места предпочитат чалга

Ученето онлайн става все по-популярно за учениците и по-приемливо за родителите им, а едновременно най-трудният и най-интересният предмет за децата е математиката. Това са част от изводите от допитване, проведено от най-големия образователен портал Уча.се сред учениците и техните родители.

Над 60% от учениците гледат видео уроци и търсят материали онлайн, за да се подготвят за училище. Близо 20% от родителите се доверяват на такъв тип материали при подготовка на децата им за външно оценяване, матури и при кандидатствано. 44% ползват планети помагала в мрежата.

Огромно мнозинство (87%) от родителите биха позволили на детето си да учи от компютър, а 69% - от таблет и смартфон. Само 18% от учениците потвърждават нуждата от частните уроци, а сумата, която родителите най-често заплащат за частни уроци месечно, е между 50 и 100 лв., като в София надхвърля 100 лева.

Сред проблемите те изтъкват, че учебният материал е трудно обяснен, а оценките са самоцел. Децата искат отношението на учителите към тях да е по-различно, учебниците да са електронни, а часовете - по-интересни и забавни. На същия въпрос родителите отговарят, че образованието трябва да е по-практическо, уроците да се поднасят на разбираем и интересен език, да има повече взаимно уважение между учители и ученици, както и технологиите да навлязат в по-голяма степен в учебния процес.

На въпроса „кои са най-интересните предмети в училище", повечето младежи посочват математиката, българския език и литературата, английския език и биологията. В същото време обаче отново математиката е и най-трудният предмет за повечето от анкетираните.

Противно на стереотипите, над 80% от учениците в България всъщност обичат да четат книги, а четенето е сред любимите хобита на младите хора у нас, редом с музиката, танците и рисуването. Съвременно 70 на сто от младежите прекарват над два часа дневно в интернет, а само 26 на сто от родителите им са склонни да им поставят органичения.

Инициативата „Различни, не БЕЗразлични!" има за цел да подпомогне диалога между поколенията. Анкетата обхваща голям брой теми, свързани с образованието, с отношението на двете групи към новите технологии, както и с техните хобита и начина, по който предпочитат да се забавляват. Тя се проведе през август в цяла България, а общият брой на участниците е 1442 ученици и родители.

Oще: деца  интернет  образование  онлайн помагала  уча.се  училище  училищно образование  частни уроци 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани