Няма виновни за смъртта на имигранта край Средец | webcafe.bg
newscafe

Няма виновни за смъртта на имигранта край Средец

Webcafe
28.06.2016, 11:24 (обновена 28.06.2016, 11:28)
гранична полиция

Граничният полицай Вълкан Хамбарлиев няма да бъде съден за инцидента от октомври 2015 г., когато простреля нелегален имигрант край Средец.

Окръжната прокуратура в Бургас е прекратила разследването заради "липса на извършено престъпление от общ характер".

Инцидентът се случи при опит на трима полицаи да заловят група от 55 имигранти, засечени с ръчна термовизионна камера в близост до гранично-полицейски наряд.

Държавното обвинение е събрало доказателства, че Хамбарлиев е произвел фаталния изстрел "с оглед осигуряване на личната си безопасност".

Куршумът от служебния му "Макаров" се е ударил в свода на моста, под който полицаите са причаквали групата бежанци. При сблъсъка с железобетонната конструкция на съоръжението в тази му част, проектилът отскочил от повърхността и променил траекторията си на движение в посока надолу, като проникнал в предно-лявата част на шията на един от афганистанските граждани, се казва в съобщението на прокуратурата.

Въпреки опитите на самите бежанци и на един от полицаите да спасят простреляния човек, той е починал от кръвоизлива.

"Вълкан Хамбарлиев е изпълнявал вменените му съгласно служебните му задължения функции по неутрализиране и задържане на чужди граждани, нарушили териториалния суверенитет на българската държава. Всичките му действия са били в резултат на функционалната му и служебна компетентност и не разкриват каквито и да е било подбуди извън тези, свързани със служебното му положение и с изпълнение на задълженията му по охрана на държавната граница", се казва в постановлението.

Прокуратурата приема, че Хамбарлиев не е бил нито длъжен, нито е могъл да предвиди настъпването на общественоопасните последици от деянието, които са се случили под въздействието на "обективно непредвидими обстоятелства, които са довели до развитие на причинния процес в резултат от отклонения в неговото развитие".


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани