Ректорът на МУ раздавал хонорари на семейството си | webcafe.bg
newscafe

Ректорът на МУ раздавал хонорари на семейството си

Webcafe
28.09.2016, 18:35 (обновена 28.09.2016, 18:47)
медицински университет

Снимка: © Wikipedia

Акад. Ваньо Митев е разследван за редица сериозни нарушения

Бившият ректор на Медицинския университет (МУ) акад. Ваньо Митев е раздавал хонорари на семейството си, извършвал е злоупотреби с обучение на чуждестранни студенти и си е купил скъп автомобил със служебни средства. Това става ясно от разследването за злоупотребите във висшето училище, огласени от прокуратурата.

Акад. Митев е получил около 63 хиляди лева от хонорари на граждански договор през тази година, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Съпругата, дъщерите и сестра му също са получили хонорари за над 15 000 лева от граждански договори с МУ.

Над 80 хил. лв. са платени на външни специалисти и юрисконсулти, въпреки наличието на щатни. Според прокуратурата Митев е сключил и нерегламентирани договори за реклама за над един милион лева. Проверяват се и редица екзотични командировки, които бившият ректор е заплатил със служебни пари.

Прокуратурата разследва и нерегламентираното премахване на стол в университета, злоупотреби с обучение на чуждестранни студенти и екскурзии до екзотични дестинации под формата на командировки. Според разследващите Митев е купил и автомобил за 180 000 лв. със служебни средства.

Обвинение срещу бившия ректор все още не е повдигнато, но предстои скоро той да бъде разпитан от разследващите.

В нарушение с всички наредби за последните две години МУ-София е провеждал изнесено обучение срещу заплащане в Швейцария и Кипър на 146 чуждестранни студенти. Те са приети в университета без задължителните изпити по химия и биология, а единственият им тест е бил по английски език, съобщава Дарик.

В чужбина студентите са заплащали неизгодната за стандартите на университета такса от 1000 евро на година. Освен това висшето училище е сключвало договор за образователен франчайз с физически и юридически лица с цел популяризиране на българското образование в чужбина.

Разследващите са установили, че на такива договори са били трима от студентите в университета, които освен хонорари от по 100 000 евро са се обучавали на преференциални такси за обучение в университета.

"Обстоятелствата, които са изложени в одитния доклад, сочат липса не само на финансова обосновка за този разход, но и на документи или най-малкото отчети за това какво е свършено по време на командировка в Доминиканската република например, както и в Чили, Оман, Токио, кубинската столица Хавана", каза Арнаудова.

Oще: ваньо митев  здравеопазване  злоупотреби  лечение  медицина  медицински университет  му софия  прокуратура  разследване  румяна арнаудова  университет  хонорари 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани