Ректорът на МУ раздавал хонорари на семейството си | webcafe.bg
newscafe

Ректорът на МУ раздавал хонорари на семейството си

Webcafe 28.09.2016, 18:35 (обновена 28.09.2016, 18:47)
медицински университет

Снимка: © Wikipedia

Акад. Ваньо Митев е разследван за редица сериозни нарушения

Бившият ректор на Медицинския университет (МУ) акад. Ваньо Митев е раздавал хонорари на семейството си, извършвал е злоупотреби с обучение на чуждестранни студенти и си е купил скъп автомобил със служебни средства. Това става ясно от разследването за злоупотребите във висшето училище, огласени от прокуратурата.

Акад. Митев е получил около 63 хиляди лева от хонорари на граждански договор през тази година, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Съпругата, дъщерите и сестра му също са получили хонорари за над 15 000 лева от граждански договори с МУ.

Над 80 хил. лв. са платени на външни специалисти и юрисконсулти, въпреки наличието на щатни. Според прокуратурата Митев е сключил и нерегламентирани договори за реклама за над един милион лева. Проверяват се и редица екзотични командировки, които бившият ректор е заплатил със служебни пари.

Прокуратурата разследва и нерегламентираното премахване на стол в университета, злоупотреби с обучение на чуждестранни студенти и екскурзии до екзотични дестинации под формата на командировки. Според разследващите Митев е купил и автомобил за 180 000 лв. със служебни средства.

Обвинение срещу бившия ректор все още не е повдигнато, но предстои скоро той да бъде разпитан от разследващите.

В нарушение с всички наредби за последните две години МУ-София е провеждал изнесено обучение срещу заплащане в Швейцария и Кипър на 146 чуждестранни студенти. Те са приети в университета без задължителните изпити по химия и биология, а единственият им тест е бил по английски език, съобщава Дарик.

В чужбина студентите са заплащали неизгодната за стандартите на университета такса от 1000 евро на година. Освен това висшето училище е сключвало договор за образователен франчайз с физически и юридически лица с цел популяризиране на българското образование в чужбина.

Разследващите са установили, че на такива договори са били трима от студентите в университета, които освен хонорари от по 100 000 евро са се обучавали на преференциални такси за обучение в университета.

"Обстоятелствата, които са изложени в одитния доклад, сочат липса не само на финансова обосновка за този разход, но и на документи или най-малкото отчети за това какво е свършено по време на командировка в Доминиканската република например, както и в Чили, Оман, Токио, кубинската столица Хавана", каза Арнаудова.

Oще: ваньо митев  здравеопазване  злоупотреби  лечение  медицина  медицински университет  му софия  прокуратура  разследване  румяна арнаудова  университет  хонорари 


Още от България