Отново незаконно строителство край морето | webcafe.bg
newscafe

Отново незаконно строителство край морето

Webcafe.bg
19.04.2015, 10:09 (обновена 19.04.2015, 10:28)
Beach closed

Снимка: © Getty Images

В Синеморец се строи без разрешение от РИОСВ-Бургас, в къмпинг "Китен" засипват с камъни дюните

Строителни дейности се извършват в Синеморец без инвестиционно предложение, съгласувано с РИОСВ-Бургас, съобщава Нова телевизия. Строежът на метри от морето е започнал преди Великден и е в земя, част от природен парк „Странджа" и две зони от мрежата Натура 2000.

„Строителството е започнало, без да има приключила процедура с положително становище по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. Издадено е също в нарушение на законодателството разрешително за строеж от главния архитект на Община Царево", обясни директорът на РИОСВ-Бургас инж. Таня Манолова.

Ръководството на природен парк „Странджа" не е получавало документация за начало на строеж, въпреки че всички дейности на територията на природния парк трябва да се съгласуват с дирекцията на парка.
Заради нарушението ще бъде глобен главният архитект на Община Царево, а незаконният строеж трябва да бъде премахнат.

Още на 16 април до инвеститора е изпратена заповедта за спиране на строителството, но до момента няма обратна връзка и не е ясно дали фирмата е получила документа. По случая ще бъде направена проверка и в понеделник ще има становище от Община Царево дали действията на РИОСВ са правомерни.

Междувременно собственикът на къмпинг „Китен" ще бъде глобен с между 5000 и 10 000 лева, защото е засипал с пръст и камъни пясъчни дюни. Според него това не били дюни, а „къмпиращи площи".

„Дюни са и по специализираната карта за дюнни местообитания от 2014 година и по картирането, което е извършено по проект на Министерството на околната среда и водите", отвърна инж. Таня Манолова. Извършеното засипване по Закон се счита за строителство, затова е спряно със заповед на Община Приморско.

Oще: дюни  море  незаконни строежи  незаконно строителство  строежи  строежи край морето  строителство  строителство върху дюни  строителство по черноморието  черно море  черноморие 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.