Притеснителни обстоятелства около взрива в Иганово | webcafe.bg
newscafe

Притеснителни обстоятелства около взрива в Иганово

Webcafe.bg
18.04.2015, 12:30 (обновена 18.04.2015, 12:35)
Божидар Лукарски

Снимка: © Webcafe.bg

Министърът на икономиката направи крачка назад от версията за саботаж във военния склад

Сигнал за "много притеснителни обстоятелства", но крачка назад по версията за умишлен саботаж, целящ нарушаването на производството във ВМЗ - такава позицията на правителството дни след поредния взрив на територията на складовете в Иганово.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски, който пръв лансира официалнo съмненията за външна злонамерена намеса срещу ВМЗ, днес зае неутрална позиция по отношение на инцидента.

В интервю за "Седмицата" на Дарик, той отказа да коментира "прибързани хипотези" и предпочете да изчака окончателното становище на следствието.

Лукарски се отказа и от съмненията, че е възможно частни производствени интереси да са предизвикали унищожаването на готова продукция.

В същото време, той нито отхвърли, нито потвърди версията на следствието, че взривовете може да са свързани с компании, които се занимават със специализирано прочистване на терени от осколки от боеприпаси - съмнение, което беше посочено в предварителния доклад на прокуратурата, в който станаха ясни фрапиращи пропуски в охраната на складовете на ВМЗ в Иганово.

"Не искам да коментирам дали е саботаж взривът в Иганово, преди да имаме окончателния доклад на прокуратурата. Но има много обстоятелства, които са притеснителни. Дано не е умишлено действие", беше коментарът на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Министърът на икономиката, под чийто надзор се намира ВМЗ, отрече МВР да носи отговорност за слабия контрол на охраната във военния склад.

"ВМЗ се охранява от частни фирми по договор, подписан от изпълнителния директор на завода. Доколкото има пропуски, а такива има - те не се дължат на МВР", добави Лукарски.

Правителството тепърва ще се разглежда възможността жандармерията да се занимава с охраната на военни складове, както поиска прокуратурата в Карлово след втория взрив във ВМЗ.

Oще: боеприпаси  божидар лукарски  версии  взрив  военен склад  военни  жандармерия  иганово  мвр  министерство на икономиката  охрана  полиция  правителство  прокуратура  разследване  румяна бъчварова  следствие  хипотези 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.