Двусмислен текст на МП отваря вратичка за цензура | webcafe.bg
newscafe

Двусмислен текст на МП отваря вратичка за цензура

Webcafe.bg, по в. "Сега"
11.03.2015, 09:15 (обновена 11.03.2015, 09:25)
250713

Снимка: © Явор Николов

В новата си редакция Наказателният кодекс би отворил поле за саморазправа чрез съдебни процеси срещу медии или политически опоненти с критична позиция.

Антитерористичният проект за промяна в Наказателния кодекс, представен вчера от Министерството на правосъдието, съдържа текст, който позволява съдебно преследване срещу авторите на критични политически коментари в медиите, съобщава в. "Сега".

Проблематичният текст променя чл. 162 ал. 1 НК, според който проповядването или подбуждането чрез медиите към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, подлежи на наказание лишаване от свобода от 1 до 4 години и глоба от 5 до 10 000 лева.

В новия проект на МП към признаците за неравно третиране се добавят и думите "или политическа принадлежност".

В новата си редакция Наказателният кодекс би отворил поле за саморазправа чрез съдебни процеси срещу медии или политически опоненти с критична позиция, заявява адв. Михаил Екимджиев пред вестника.

Зам.-министърът на правосъдието Петко Петков коментира пред изданието, че целта на текста не е да се ограничава свободата на словото, а да се дадат гаранции за защита на политическата дискриминация.

"При изработването на текста сме се ръководили от това, че хората трябва да бъдат толерантни един спрямо друг както по повод на тяхната раса, народност или етнос, така и въз основа на политическата им принадлежност. Политическата принадлежност сама по себе си никога не е достатъчна, за да бъдат определени качествата на една личност", заявява Петков.

По думите му, наказателно-правна защита трябва да получат и хората, които биват "дискриминирани, насилвани и мразени само и единствено въз основа на политическите си възгледи".

Проектозаконът беше публикуван на сайта на Министерството на правосъдието във вторник и все още не е внесен в Народното събрание.

Целта на проекта беше да попълни празнотите в НК за преследване на лица, които подготвят терористична дейност, включително като въведе наказания за "учениците", обучавани на терористичните групи.

Законопроектът е изработен от работна група с участието на магистрати от касационните прокуратура и съд, както и членове на ВСС.

Oще: дискриминация  затвор  критика  медии  министерство на правосъдието  мп  наказателен кодекс  насилие  нк  омраза  политика  политическа дискриминация  политическа принадлежност  съд  цензура 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

1 conscience | 11.03.201516:03

Сефте...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани