Георги Лозанов подаде оставка заради ПИК ТВ | webcafe.bg
newscafe

Георги Лозанов подаде оставка заради ПИК ТВ

Webcafe.bg
25.02.2016, 13:33 (обновена 25.02.2016, 14:10)
Георги Лозанов

Снимка: © БГНЕС

Оставката на Георги Лозанов като председател и член на СЕМ ще се гласува на 1 март

Георги Лозанов подаде оставка като председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), съобщи самият той чрез сайта на медийния регулатор. Причината е в предстоящото издаване на лиценза на телевизия ПИК, както и в зачестилите атаки срещу СЕМ по повод на сваленото предаване на Петър Волгин от ефира на БНР и откриването на регионална станция в Кърджали.

„Затова не в отказ от колегиална солидарност, а именно от колегиална солидарност днес ви казвам довиждане, скъпи мои колеги", пише той.

Лозанов обяснява, че няма законови пречки да бъде отказана регистрация на новата ПИК ТВ, свързана с едноименния сайт на Недялко Недялков с гръмки заглавия. Проблемът обаче е в съдържанието, което новата телевизия ще излъчва.

„Разгледах внимателно документите на кандидата за телевизионна регистрация "Пик Броудкастинг" АД и установих, че няма законови основания тя да му бъде отказана. Заедно с това не бих искал нито с гласа си като член на СЕМ, нито с подписа си като негов председател да легализирам в електронните медии агресивната риторика на едноименната онлайн медиа, която лесно минава в регистрите на враждебната реч, макар и не непременно по расов, етнически или религиозен признак", посочва Георги Лозанов.

Той изтъква, че настоящото законодателство не предвижда от кандидатите за лицензия да се изискват източниците на финансиране, не включва понятието „слово на омразата", не защитава журналистите от собствениците, не разпознава конфликт на интереси в управлението на програми и създаването на предавания от професионални политици и т.н.

„Регулацията не може да роди някакви идеални медии, едва ли може направи и съществуващите кой знае колко по-добри, но може да удържа една граница в публичната комуникация, която не бива да бъде преминавана. Давам си сметка, че през последната година и то не само заради телевизионните амбиции на ПИК все по-малко съм в състояние да пазя тази граница", допълва Лозанов.

След това той коментира и казусите в БНР - създаването на Радио Кърджали и свалянето на предаването „Деконструкция", което превърнали и СЕМ, и него в мишена.

„Започна „разчистване на сметки" с изразителите на либерални позиции в нашето общество. Стигна се дотам, че в Народното събрание беше подложено на гласуване фактическото закриване на медийния регулатор и едва не мина, а 109 души, организирани от вестник „Дума", които се анонсираха като леви интелектуалци, подписаха декларация в подкрепа на „Деконструкция", където съм наречен „лице на полицейщината", припомня той.

„Всичко това е толкова несъвместимо със собствената ми престава за мен самия и със смисъла на дейността ми като дългогодишен участник в медийната регулация, че за момента просто не виждам мястото си в нея, чувствам се прогонен", допълва Георги Лозанов.

Оставката му като председател и член на СЕМ ще се гласува на 1 март. На 1 април изтича шестгодишният мандат на Георги Лозанов като член на регулатора, а няколко дни по-късно трябваше да приключи и председателството му начело на СЕМ.

Oще: бнр  георги лозанов  георги лозанов оставка  език на омразата  лиценз на пик тв  новини на турски език  петър волгин  пик  пик тв  председател на сем  програма на турски език  радио кърджали  свобода на словото  сем 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

2 Виктория Пенелопова 07 | 25.02.201621:46

Достойна постъпка, израз на безпомощността на институците.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.08.2011, 17:11

1 Svelini | 25.02.201614:19

Най-после ще скрият папионката!
   

оценка

+0 -2

Най-коментирани