Плащанията в брой - до 5000 лева | webcafe.bg
newscafe

Плащанията в брой - до 5000 лева

Webcafe.bg
13.09.2015, 09:40 (обновена 13.09.2015, 12:35)
владислав горанов

Снимка: © webcafe.bg

Тежка бюджетна процедура очаква финансовия министър Владислав Горанов в парламента

Министерството на финансите предлага таванът на плащанията в брой да е до 5000 лв, вместо сегашните 15 000 лева, като мярка за ограничаване на сивата икономика. Освен това, има и съответствие с практиката в ЕС, където прагът за ограничаване на плащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро.

Това е записано в мотивите на проекта за изменение в Закона за корпоративното подоходно облагане, публикуван на страницата на финансовото министерство.

Документът предвижда още възможност всяка община да определи данък върху доходите на физическите лица, които са с постоянен адрес на територията на общината. Това ще става с решение на общинския съвет, а ставката ще се движи в диапaзон от 0 до 2%. Така има възможност общината да наложи данък или не за съответната година.

Данъкът за общините ще постъпва в приход на общинските бюджети. Общинските съвети ще имат право всяка година до 31 октомври да определят новия данък.

Oще: 5000 лева  държавен бюджет  министерство на финансите  плащане в брой  таван на плащанията в брой 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани