Среща за пенсионна реформа в социалното министерство | webcafe.bg
newscafe

Среща за пенсионна реформа в социалното министерство

Webcafe.bg
29.11.2014, 19:03 (обновена 18.12.2014, 11:44)
Бойко Борисов

Експертите ще използват документа, изготвен от Консултативния съвет по пенсионната реформа към служебния кабинет

Представители на работодателите и синдикатите, експерти от НОИ и Министерството на труда и социалната политика се срещнаха в МТСП, за да обсъдят вариантите за дългосрочни решения за пенсионната система.

"Уточнихме се, че тази работна група ще работи, ще предлага решения, които да са дългосрочни и да доведат до две неща в пенсионната система, първото е адекватност, второто е стабилност", каза вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. От думите му стана ясно, че работната група ще предложи мерки, които ще са на 2 етапа.

Първият етап ще бъде в рамките на тази бюджетна процедура. Калфин посочи, че още в началото на следващата седмица ще направи среща и с парламентарно представените партии, за да постави пред тях предложенията. "Те също ще участват в тях, за да има максимално широко съгласие", каза социалният министър.

Експертите ще използват документа, изготвен от Консултативния съвет по пенсионната реформа към служебния кабинет.

Калфин посочи, че ще се спрат на мерки за укрепване на приходната част на пенсионната система и мерки, свързани с достъпа до пенсионната система, които да дадат повече адекватност и справедливост на системата. Ще се опитаме всичко да бъде максимално публично, което не значи, че тези разговори ще са публични, уточни той.

"Надявам се това да инициира публичен дебат. Имаме малко време, до края на тази година трябва да се вземат някои решения. Надявам се в началото на другата година да приключим с отлагана тема от години - как да имаме по-добри и по-високи пенсии и как да бъде стабилна и предвидима тази система", каза още социалният министър. Той посочи, че на срещата не са обсъждани параметрите на бюджета.

Oще: ивайло калфин  калфин  министър  пенсии  пенсионна реформа  пенсия  реформа  социални мерки  социално министерство 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.