Юнкер: Време е България да влезе в Шенген | webcafe.bg
newscafe

Юнкер: Време е България да влезе в Шенген

Webcafe
13.09.2017, 11:17 (обновена 13.09.2017, 12:20)
Юнкер

"Време е Румъния и България да влязат незабавно в Шенген" - заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в годишната си реч за състоянието на съюза пред Европейския парламент в Страсбург. Той призова и за въвеждане на еврото във всички държави от ЕС, включително и по-бедните източноеврпоейски страни.

Едно от изненадващите предложения на Юнкер по време на речта му бе постовете председател на ЕК и на ЕС да се слеят в една по-силна фигура. Според него "така Европа ще функционира по-добре и ще бъде по-добре разбрана, ако един капитан води кораба".

"Отново има вятър в платната на Европа" - така започна 90-минутната си реч на английски, френски и немски Юнкер. За разлика от предишни години, сега словото му бе съпроводено от впечатляваща интерактивна презентация. Той счита, че "в момента има прозорец за отворени възможности, за да се построи по-силен и по-обединен съюз", но това няма да продължи завинаги.

Юнкер посочи и добрия икономически растеж през изминалата година и призова за сключване на нови търговски споразумения с Австралия и Нова Зеландия. Вече са започнати преговори с двете страни, които трябва да приключат до края на 2019 година.

Председателят на ЕК подчерта, че Европа ще остане континент на солидарност и похвали постигнатото относно мигрантите, както и опазването на границите по по-ефикасен начин. Италия беше похвалена заради "постоянството и щедростта й при справянето с нелегалната имиграция, както и за това, че е спасила реномето на ЕС в Средиземно море. Юнкер не пропусна да спомене тези държави, които са отказали да приемат мигранти според квотите, 720 хиляди души са получили убежище в ЕС през изминалата година.

"Трябва да се открият легални пътища за миграция и да се прекратят скандалните условия в Либия" - каза още той.

По думите му "кибератаките могат да бъдат по-опасни за демокрациите от пушки и танкове, затова ЕК предлага Европейска агенция по киберсигурност".

В речта си Юнкер предложи и създаването на поста европейски министър на икономиката и финансите на ЕС като стъпка към задълбочаването на интеграцията на еврозоната.

Той заяви, че "в Съюз на равни не може да има работници втора класа. Работниците трябва да получават еднакво заплащане за една и съща работа на едно и също място. Той призова за създаването на Европейска институция, която да следи за регулацията и правата на работещите на единния пазар".

Жан-Клод Юнкер не пропусна да спомене и Брекзит. Той е убеден, че "Брекзит не е бъдещето на Европа. Ние трябва и ще продължим като Европа от 27 члена".

Председателят на ЕК обвини Турция, че се е дистанцирала от ЕС и призова Анкара да освободи журналистите и да спре личните атаки срещу европейски лидери.

Юнкер поиска на 30 март 2019 година председателят на ЕС - Доналд Туск да организира специална среща на върха във великолепния стар замък на Сибиу, за да "започнем нашето бъдеще като 27".

Oще: българия  европа  жан клод юнкер  реч за състоянието на съюза  румъния  шенген 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.11.2013, 14:25

2 Georgi Tchompalov | 13.09.201712:28

Евала Усмивка Дано стане по-бързо Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

1 Nikkor | 13.09.201712:17

Урррраааааааааа....
   

оценка

+1 -0