Цецо или живота! | webcafe.bg
newscafe

Цецо или живота!

Мартин Табаков
29.04.2013, 10:39 (обновена 29.04.2013, 17:53)
Бойко Борисов и Цветан Цветанов

Снимка: © Бгнес

Бойко Борисов трябва да избира между десните избиратели и човека, който е създал партията му. Експремиерът няма полезен ход.

Темата с подслушванията отново стана актуална след казаното от Мирослав Найденов, а именно, че Цветан Цветанов е злоупотребявал с положението си на вътрешен министър, като е експлоатирал ресурсите на МВР и службите не по предназначение.

Непосредствено след това изтекоха в медиите и прочутите записи, в които бивш премиер, бивш министър и настоящ прокурор актуализираха помежду си информация от диапазона на сексуалната ориентация на трети лица до текуща информация по съдебни дела. Тепърва експертите ще заявят окончателно дали тези записи са направени със СРС-та или не. Но едно е сигурно, в тая държава се подслушват и подслушващите.

На практика думите на бившия земеделски министър от правителството на ГЕРБ Мирослав Найденов потвърдиха информацията, която Сергей Станишев занесе като сигнал в прокуратурата. И по-специално: че служители на МВР са били използвани за политически поръчки. Това няма как да стане, без да бъде нарушен законът.

Цветан Цветанов публично се зарече, че ако незаконното подслушване бъде доказано, ще се оттегли от политиката. Сега остава само прокуратурата да се произнесе окончателно, след като Сотир Цацаров вече намекна, че подобна техника за подслушване е била активирана по времето на управленския мандат на ГЕРБ.

Случаят с Мирослав Найденов, обаче, ще има по-болезнен ефект върху предизборната кондиция на ГЕРБ, защото това бе действащ министър на партията и, което е по-важно, един от сочените за любимци на Бойко Борисов.

ГЕРБ изживя своя електорален пик на последните местни избори от 2011 г. Оттам нататък за catch-all партия, като тази на Борисов, в чиято основа не стои ценностен фундамент, а харизмата на лидера й, има само един път: надолу. Защото всяка една електорална вълна (като тази, която ГЕРБ яхна през 2009 г.) рано или късно се превръща в гьол, който не стига и до глезените. Вижте само опита на СДС и НДСВ.

А скандали и ченгесарски компромати, като тези с подслушванията, могат само да ускорят подобен процес. Още повече, че при създаването си, ГЕРБ не бе монолитна партия, а сбор от лобита. Експертно лоби и милиционерско лоби. Като второто постепенно се наложи върху първото (справка: оставките на Трайчо Трайков и Симеон Дянков). Харизмата на Борисов бе единственото нещо, което обединяваше различните интереси в партията му.

Но в българския случай няма масова дясна партия, която да е надживяла харизмата на лидера си. След Иван Костов СДС никога не бе същото, след Симеон Сакскобургготски НДСВ преживя колапс. Но харизмата е от ден до пладне, особено когато се сблъска с фактите. А по отношение на ГЕРБ, след скандалите с подслушванията, те вече са ясни.

Първо, няма автентична дясна партия, която да пожертва свободата за сигурността. В такива случаи се получава точно онова, което е казал Бенджамин Франклин: „Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете". Още повече, че тук не говорим за националната сигурност на страната или за битовия ред, а за злоупотреба с гражданските права на политически опоненти и колеги, постигната чрез нарушаването на закона.

Второ, подслушването може и да не подразни силоваците в ГЕРБ, но това ще провокира прага на гнусливост у нормалния избирател. Десният човек, ако можем да го кажем популярно, не харесва подобни методики, понеже те му напомнят за социализма и неистовите усилия да съществуваш свободно в тоталитарна среда. Не трябва да очакваме да се чуе, че в ГЕРБ се хвърлят партийни книжки. Структурата на тази партия е конструирана и дирижирана от Цветанов. Но това, което придаваше някаква дясна легитимност на ГЕРБ, не бе Цветанов и кадровия скелет на партията, а десният човек. Той обаче бе дотук.

Да си десен не означава само да биеш два пъти подред комунистите на избори - това е третото съображение. Един комунист може да бъде победен най-лесно от друг комунист. Защото и двамата са комунисти и най-добре се познават. Никой не засили повече Георги Първанов към политическото небитие, отколкото го направи Сергей Станишев, като го „отстреля" апаратно и медийно миналата година при битката между двамата за председателското място в БСП.

Това, което ГЕРБ не направи, е да докаже, че не действа като комунистите. Подслушването и политическият рекет са прийоми на БКП, преименувала се след промените на БСП. И какво значение имат абревиатурите, когато методите са еднакви!

Четвърто, сега топката е в краката на Борисов (отново!). Само че това не е любимата му топка, с която може да финтираш някой бизнесмен в спортния комплекс през работно време. Бившият премиер има тежката задача да избере между Цветанов и десните избиратели. С което няма да си върне партията или подкрепата, която имаше в началото, но може да намали „теча" на електорат.

Колкото по-дълго стои Цветанов до него, толкова повече ГЕРБ ще се изпразва от съдържание. Но за Борисов го има и друг риск. Цветанов управляваше кадрово ГЕРБ през всичките тези години - от парламентарната група до преките назначения в държавните институции и всеки опит за отстраняването му ще доведе до допълнителни катаклизми в партията.

Председателят на ГЕРБ се оказва в така ситуация, в която няма верен ход. Бойко падна в заешката дупка и се озова в страната на чудесата. Всяко заседание на Министерския съвет се оказва сбирка на приказни герои, по аналогия с приказката на Луис Карол, в която ушатият домакин на чаените партита, Мартенският заек, е опасал държавните кресла с микрофони.

Пето, изтърканият политически елит в страната, който от 89-та г. до сега злоупотребяваше с позициите си, не осъзна основното достойнство на демокрацията - правото не да упражняваш власт, а да я контролираш. Но това не е разговор за микрофони, компромати, СРС-та и клечащи в храстите милиционери, а за конструктивна опозиция, избори, парламентарен контрол и вотове на недоверие.

Няма политическа система, която в същия мащаб като демокрацията, да гарантира контрола върху властимащите. Защото демокрацията защитава правото да бъдеш опозиция. Нещо повече, за американския историк Артур Шлезинджер-младши „опозицията е същността на демокрацията". След 4-годишен мандат на ГЕРБ демокрацията в България стана заложник на батериите в микрофоните, а политиката - в изкуството да сменяш батериите. Докато навсякъде по нормалния свят демокрацията е въпрос на изслушване, а не на подслушване.

Цялата афера с подслушванията ще резонира в десния избирател. Ако ГЕРБ можеше да подслуша и нагласите на хората, в партията нямаше да останат очаровани. Десният човек, за разлика от левия, е изключително чувствителен по отношение на личния си периметър. Оттук идва и шестото, последно съображение, което ГЕРБ ще разбере на тези избори. А именно, че десният избирател никога не е безпризорен и винаги намира свое представителство при онези, които на целия този фон му гарантират нормалност.

Oще: бойко борисов  герб  избиратели  избори  партия  подслушване  цветан цветанов 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.08.2011, 09:00

13 Гриша Димов | 30.04.201318:10

Вместо 44 ВУЗ-а на нас ни трябват само пет униреситета и още най-много 12 института.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2010, 08:23

12 Антония Симеонова | 30.04.201315:29

"...десният избирател никога не е безпризорен и винаги намира свое представителство при онези, които на целия този фон му гарантират нормалност."пише авторът самонадеяно. И това са Костов, Сакскобургготски, Борисов...десният избирател въобще не е много умен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2012, 16:43

11 Hrant Topuzyan | 29.04.201322:51

Момчета, що се обиждате един друг.Всеки от вас казва нещо вярно.И това че десният човек у нас няма автентична дясна партия за която да гласува, и това че не е особено ясно дясното у нас.Росен е прав че всичките са един дол дренки, но е вярно и това което казва Божидар - скандалът е не в самия факт на подслушването(за което между другото продължава да няма доказателства че е правено по устна заповед на Цв.Цв., освен нечие анонимно твърдение), колкото това което си казват тия тримата.И кривият Макарон е прав че твърдият електорат едва ли ще си отегли подкрепата.То затова и БСП искат Б.Б. и Цв.Цв. да се отеглят - щото май не могат да ги бият на избори по никакъв начин.
Ама електоратът бил прост.Той на всякъде е такъв.Хамериканците два пъти гласуваха за президент който едва връзваше три изречения на кръст.На мои роднини в САЩ като им казах че копелето излъга за Оръжията за Масово Поразяване на Саддам в един глас ми отговориха - "Аре бе всички знаем че излъга".Руснаците си обичат Путин каквото и да става, британците не спират да си избират хора с благородно потекло - Д.Камърън и Борис Джонсън са най-ярките примери.М.Татчър я мразеха в червата ама три пъти гласуваха за нея и трябваше собствената й партия да я свали.Ще кажете че тримата последни са интелигентни.Да.Думата ми е че техните политики не изглежда да са в интерес на средно статистическия избирател.
Както и да е.Отвлякох се.Мисълта ми е - изглеждате ми свестни момчета, не принизявайте форума тук до нивото на коментарите под статиите на други места.Приемете че поне 40% от хората ( у нас може би повече като се има предвид чалгизирането ) са некултурни, прости, необразовани. Даже и да са честни по своему, да не крадат, лъжат и пр. Б.Б. е олицетворение на същите тези хора.Само че той е възможен в тази среда.В средата на ДС проф. по икономика Д.Иванов известен повече като Митьо Гестапото който си каза при сричащия Ди-Ди-Дик-офф-офф-офф че и тяхната ченгеджийница подслушвала ама в името на кауза (разбираш ли копеле ), на "царе" и юпита-царедворци ( БТК за джобни пари на синовете царски ), на Станишевци и Калфиновци с техните заменки ( ами Кремиковци за 1 долар пък после три пъти препродаден за общо окло милиард???), на Иван Костовци ( БГА Балкан, БулБанк ) и т.н. и т.н. то край няма.
Добавете пълното затъпяване на подрастващите, които в последните 23 години решиха че ще живуркат, щракат с пръсти, висят по кръчмите до 04 часа сутринта и с оценки 2 и 3 ще влязат в някой от 40-те??? ВУЗа. И влизат мамка им.Ма те ли са виновни или ректори, декани, доценти "и други продуценти"?Техните родители в голямата си част неспособни да се приспособят към новата икономическа среда просто се предадоха на апатията и безразличието.Ето ви средата.Какво има да се чудим че човек който си признава че последната прочетена от него книга е "Винету" ни управлява?Бога ми, та той е толкова тъп, че месец преди изборите се дъни с думите "Пенсионерите изядоха резерва".След като го подслушаха за Мишо "Бирата" трябваше да се сети че го подслушват тотално, но не би.Съмнявам се че изобщо има разбирането че е извършил нещо незаконно като е обсъждат с прокурор каквото е обсъждал.Апропо - нещо да кажете за прокурора Кокинов?Да не би Б.Б. да го е назначил и корумпирал? И бяхте ли също толкова възмутени когато подслушваха журналисти при предишното правителство? Ами Хохегер дето Моника го довела и предложила той да направи едни чудеса за България и Станишевото правителство му дало един милион, пък той дал част от парите на същата тая Моооникаааа( скоро научихме от нея че фирми като нейната са гръбнакът на нашата икономика), ма тя още не ходела със Сергей - и трябва да повярваме в това?
Нямам нерви вече мамка му.
Проблемът е следният - идват избори, а ИЗБОР не се вижда.Да ходим за гъби не е решение.Винаги съм гласувал на парламентарни избори и никога на президентски.Пак ще отида.Дори и само за да напиша на бюлетината какво мисля за тези, тези и тези и с това да я направя невалидна.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 09:23

10 district17 | 29.04.201322:05

аз мисля да подам лопатата, бОли ме леви-десни Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.03.2012, 16:55

9 Aybat | 29.04.201321:52

Даниил Хармс
Сън


Калугин заспа и му се присъни, че уж седи в някакви храсти, а покрай тях минава милиционер.
Калугин се събуди, почеса се по устата и пак заспа. И пак му се присъни, че уж върви покрай някакви храсти, а в тях е клекнал и се е спотаил милиционер.
Калугин се събуди, подложи си под главата вестник, та да не мокри възглавницата със слюнка, и пак заспа, и отново му се присъни, че уж седи в едни храсти, а покрай храстите минава милиционер.
Калугин се събуди, смени вестника, легна и заспа отново. И му се присъни, че уж върви покрай някакви храсти, а в тях е клекнал милиционер.
Точно в тоя момент Калугин се събуди и реши да не спи повече, но моментално заспа и засънува, че седи зад милиционера, а покрай тях минават храсти.
Калугин се развика и се замята в леглото, но така и не можа да се събуди. Спа цели четири дни и четири нощи без прекъсване, а на петия ден се събуди толкова изпосталял, че му се наложи да връзва ботушите за краката си с връвчици, за да не се изхлузват.
В хлебарницата, от която Калугин си купуваше пшеничен хляб, не го познаха и му пробутаха ръжено-пшеничен.
А санитарната комисия, която обикаляше жилищата за проверка, реши, че Калугин е противохигиеничен и негоден за нищо, и нареди на домсъвета да го изхвърли заедно със сметта.
Сгънаха Калугин на две и го изхвърлиха като боклук.

22 август 1936 година
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

8 Крив Макарон | 29.04.201320:41

Твърдението, че десните избиратели ще отдръпнат подкрепата си от ГЕРБ е супер несериозно!
Избирателите на ГЕРБ виждат в Боко силен лидер, наследник на другаря Живков, такъв, какъвто в момента е необходим на България. Електората на ГЕРБ е по същество живковистки и тоталитарно настроен. За прах в очите, някои от герберските привърженици говоря за "свободни и честни избори" и "демокрация". Но тяхните виждания стигат до там, че властта на ГЕРБ се нуждае от узаконяване чрез средствата на изборната демокрация. Нищо повече.
Привържениците на ГЕРБ са диви социопати, които правят взаимно изключващи се твърдения, но по същество са настроени да приемат "твърдата ръка" на един местен сатрап, вместо да бъдат активни участници в социалните и политчески процеси. Мнозинството от тях са неспособни да генерализират по какъвто и да е начин управлението на ГЕРБ, а говорят единствено за "харизматичните качества на своя лидер". Придават на ББ мистични, свръхчовешки способности, и виждат във всяко нвгово действие съучастието на Провидението. Едно трябва да призная на привържениците на ГЕРБ: ужасно агресивни и невежи са!
От друга гледна точка, в момента цялото политическо пространство е заето със лидерски партии. Парадоксално, но единствено БСП е партия, която стъпва върху идейна основа. Всички останали са подчертано авторитарни. В тези услоя реален избор на дясна партия няма! Дясно ориентирания политиески електорат няма своите представители в политиката. На това се дължи и настоящата политическа криза, и опасността във всеки момент от дестабилизация, причинена от гражданско недоволство.
Десните избиратели се разграничават от политиката, и се вливат в различните граждански движения. Но поради факта, че тези движения са компроментирани, то излиза, че търсещите опора в демокрацията остават с чувство за дълбоко очуждение и вътрешна емиграция.
Аз лично не припознавам представители на моите възгледи във нито една от сегашните политически партии. Глупаво е да мисля, "България на гражданите" или РСЗ имат нещо общо със "синята идея". Това са същите болшевишко - авторитарни творения, на същите политически инженери, които сътвориха НДСВ и ГЕРБ.
Единствоното ми колебание е, дали да си направя труд да отида и гласувам за най-малко три парти, за да бъда сигурен, че бюлетината ми е недействителна, или просто да приема, че и без това изборите пак изтласкат на повърхността разните политически и морални екскременти и да остана пасивен.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

7 Оня Дето Го Трият | 29.04.201320:06

Другаря Гюлеметов от придворната партия на властта дето се опитва да ни убеждава, че е опозиция, е застанал на абразурата и да разобличава платените автори....
Смех muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2013, 19:55

6 Rosen Chafadarov | 29.04.201320:01

Не, ти си платения драскач и след 4 години скандали с подлушвания, далавари и паднали глави само на хора, които се опитваха да си вършат работата, а не на корумпираните далавераджии (които са навсякъде в герб, както и в другите партии)- примери колкото искаш през свинята фидосова, през голямата уста манолова, до продажника сидеров и мишока янев всичките са един дол дренки.
За автора- браво добре е показана идеята на синия избирател, който за пореден път няма достоен представител за който да гласува. Нямам намерение да агитирам никой, но синята идея се потъпква,факт е обаче че мнозинството българи не са полу-идиоти и осъзнават ситуацията (кой като дава протестен вот за партии не влизащи в парламента, кой като не гласува). Надявам се само да няма много заблудени като този под мен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

5 Божидар Гюлмезов | 29.04.201318:48

Цветан Цветанов публично се зарече, че ако незаконното подслушване бъде доказано, ще се оттегли от политиката. Сега остава само прокуратурата да се произнесе окончателно, след като Сотир Цацаров вече намекна, че подобна техника за подслушване е била активирана по времето на управленския мандат на ГЕРБ.
-----------------------------
Съжалявам другарю афторе, ама подобни писания показват пълната липса на обективност... Ти си просто един платен драскач по време на избори.

Подобен запис може да бъде направен от всеки един човек с най-обикновен смартфон... Какви СРС та, какви МВР-та, каква е връзката на Цвъцко с това че Миро Найденов си е направил запис през телефона.

Жалка работа, ама пък предизборна кампания е, всичко е позволено, все надеждата че някой ще се върне...


Хората не им пука за това че някой си е записал разговор през смартфона, освен платени активисти дето искат да съчинят нов уотъргейт... Истинския скандал е в това което ББ МН и НК си казаха на този запис.
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

4 don Pozo | 29.04.201316:54

С две думи това ГЕРБ не е никаква партия, а клика. Изборът е на смачканият идиот. Справка Вазовските заводи.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани