Сиренето на пазара: вода, химия и сухо мляко | webcafe.bg
newscafe

Сиренето на пазара: вода, химия и сухо мляко

Webcafe
17.05.2016, 15:33 (обновена 17.05.2016, 15:48)
Сирене

Снимка: © БГНЕС

Какво се случва с българското краве сирене и съвпада ли информацията от етикетите с реалното химическо съдържание и хранителни качества на продукта?

За да отговори на този въпрос, организацията "Активни потребители" е провела изпитания на общо 36 марки сирене, които се предлагат на българския пазар - от големите търговски вериги до насипното сирене на Женския пазар.

Резултатът: непълно етикетиране, добавяне на немлечни мазнини, високо водно съдържание, ниска зрялост и твърде ниско ниво на съдържанието на протеини.

Изводът на "Активни потребители", които правят това изследване от 2005 г. насам е, че производителите позволяват все повече случаи на занижаване на качеството на сиренето.

Последствията са вредни не само за имиджа на българското краве сирене, но и за здравето на потребителите.

Цялото изследване с всички марки, производители, дистрибутори и търговци, можете да видите тук.

Чудо на инженерната химия

В един от продуктите с етикет "Сирене" (насипно сирене "Здравец", продавано в Кауфланд, с доставчик "Сибила 2000" ЕООД) е отчетено рекордно високо съдържание на немлечни мазнини - цели 96% от общото съдържание на мазнини са от чужд произход.

Немлечни мазнини са открити при още пет продукта. Три от тях се предлагат в Кауфланд като насипни сирена - под марките "Дъга" (доставчик "Ипекс Груп"), "Старопланинско" (производител "Сирма приста" АД) и "Тракия" (дистрибутор: "Лъки 2003" ООД).

"Имитиращ продукт се представя като сирене, което е много сериозна измама към потребителите и трябва да се санкционира своевременно. Ако всеки шести продукт в магазините е с добавени чужди мазнини, какво ли ще открием в сиренето в детските градини, училищни столове, болници или обществени заведения?", пише в анализа на "Активни потребители".

Не сирене, а вода

Всеки втори продукт от изследваните 36 сирена на пазара съдържа наднормено (над 55%) водно съдържание. Сравнението с изследването през 2005 г., когато това нарушение не е засечено в нито един от продуктите, показва сериозно и устойчиво влошаване на качеството.

"Данните от проучването поставят съмнение, макар и по косвен път, че при производството на някои марки се влага сухо мляко. Тъй като сухото мляко е силно обезмаслено, стойностите на общите мазнини в сирене произведено със сухо мляко са много ниски, а водното съдържание е над 60%", пише още в анализа.

Сиренето е сурово

Най-масовото нарушение на стандартите се отчита при фактора "зрялост на сиренето".

Цели 26 от 36 проверени сирена показват степен на зрялост по-ниска от 12,6%, при минимално ниво от 14% по БДС.

"Неузрялото сирене е с по-ниска хранителна стойност и може да съдържа и вредни микроорганизми. Очевидно е, че постигането на по-висока степен са зрялост е основното предизвикателство пред повечето производители занапред", се посочва в анализа.

Добрата новина

Два от показателите дават само положителни резултати: нито един от продуктите не съдържа антибиотици или завишено съдържание на сол.

От асоциацията посочват, че най-вероятно единствената задръжка пред добавянето на вредни вещества е икономическата цел - цената да се държи на ниско ниво.

"Тъй като от добавянето на сол не може да се намалят разходите, никой не го прави. Липсата на антибиотици пък говори за това, че фермерите са толкова притиснати до стената, че дори не злоупотребяват с профилактично даване на антибиотици, което е проблем в много държави", се казва още в проучването.

Oще: активни потребители  била  българско краве сирене  високо водно съдържание  женския пазар  имитиращ продукт  кауфланд  качество  краве сирене  насипно сирене  немлечни мазнини  непълно етикетиране  пазар на сирене  сирене  тест за качество  търговски вериги  химически анализ на сиренето 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

5 Bichkiiata | 18.05.201619:25

рязане на човешки крайници... вдигане на самолета...

бах от едното сирене отидохме до Крумовите закони и андропаузата
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 18.05.201617:24

Rowan, няма абсолютно никакво значение дали от българските производители на сирене се изисква по закон да се придържат към БДС или към европейските стандарти за качество (които, апропо, са значително по-стриктни от древните БДС от соц времената, за които, не се и съмнявам, си спомняш с умиление), след като производителите явно нарушават закона и не се придържат към наложените им стандарти.
Ако ще може да приемем закони, според които за водно съдържание в сиренето над 60% да се режат крайници, и българските производители пак ще ги нарушават, защото контролните органи не си вършат работата.
В държава без върховенство на закона стандартите са абсолютно безпредметни.
А ти си лей горки сълзи за БДС-то от 70-те и сиренето, от което, за разлика от сега, успяваше да.. хм.. вдигнеш самолета, щом това оправдание те блазни.
На крива ракета стандартите й пречат.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

3 Rowan | 18.05.201610:56

Мръсни комунисти и русофили, какво против имате против европейските стандарти за качество? Нещо за връщане на БДС ли надушвам? Умните глави в Брюксел са решили, че това е бялото саламурено сирене. Кои сте вие, че да твърдите противното? Освен това, няма никакви доказателства, че вложените продукти в сиренето са вредни за човешкия организъм. Най-малко пък водата! Най-чистият и естествен натурален продукт muhihihihi
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

2 conscience | 18.05.201609:22

Изглежда като сирене, мирише на сирене, консистенцията му като на сирене само че на вкус - шит. Мазнините няма как да се имитират, колкото и сол да шиеш вътре.
Тук по-интересното е, че реално тези продуткит, тъй като не са опасни за здравето, а само за добрия вкус, няма как да бъдат засечени и забранени на пазара. От друга страна човек, който произвежда сирене от животни, които се хранят с трева по перфектна технология нарушава закона като го продава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

1 Вълков | 17.05.201617:45

"Липсата на антибиотици пък говори за това, че фермерите са толкова притиснати до стената, че дори не злоупотребяват с профилактично даване на антибиотици, което е проблем в много държави", се казва още в проучването. Вода, химия и сухо мляко - то заглавието си го казва какви антибиотици да има.
   

оценка

+0 -0