Рашко Младенов: "Ръководството на Квадрат 500 не се справя" | webcafe.bg
newscafe

Рашко Младенов: "Ръководството на Квадрат 500 не се справя"

Webcafe, bTV
14.03.2017, 12:10 (обновена 14.03.2017, 12:52)
Рашко Младенов

Снимка: © bTV

Служебният министър на културата Рашко Младенов разказа за проблема с увредените картини в "Квадрат 500", за скандала в институцията, както и за сериозните проблеми в културата

Служебният министър на културата Рашко Младенов обясни, че в "Квадрат 500" има тежък междуличностен конфликт и борба за власт, които вероятно са допринесли за проблемите с повредените картини в галерията.

Младенов установил, че явно ръководството на галерията "не се справя както трябва", но не иска да "бърза с решенията", преди да бъде сигурен какво точно се случва.

От една страна министърът на културата смята, че проблемът с картините е "малко преекспониран" медийно, но от друга не можел да се начуди как в "този прословут Квадрат 500", за който са били дадени толкова много пари, има такива проблеми.

Рашко Младенов разказа, че в събота отишъл без предупреждение в "Квадрат 500", където видял повредените картини. По неговите думи тогава е видял и прозорци, запушвани с вестници.

Показали са му и "някакви щрангове, заради които се е случила цялата тази история".

"Аз не разбирам как и защо тези картини могат да бъдат оставени при тези градуси и да не бъдат преместени", каза Младенов пред bTV. "Има зали, в които е имало нормална температура".

"Разказвам това, защото оттам нататък проблемът се засили много. Аз бях въведен във всичкото това, като този случай според мен се използва. Явно ръководството не се справя както трябва. Художници искат промени в ръководството, но аз не бързам да го направя, за да разбера какво се случва, дали става дума за междуличностни отношения, дали става дума за борба за власт", разказа Младенов.

Министърът е разговарял с директора на "Квадрат 500" Слава Иванова, както и с много художници, включително със Светлин Русев.

"Разбрах на какво се дължи раздора - има сформиран управителен съвет, който се оглавява от Русев, този съвет не се е събирал изобщо, а когато се е учредявал - директорката не се е появила. Нито съветът, нито директорката са приемали правилника на другата страна. Общата неразбория е причина да се стигне дотам".

"В момента нещата стоят на този етап да се изяснят отношенията. Русев иска неговата си програма, Слава Иванова иска нейната си. Аз не бързам, за да не взема грешното решение. Пришпорват ме сериозно, но не искам да избързвам...".

Според него в "Квадрат 500" обаче не става дума за "тотални щети" и "нещата могат да се възстановят".

Младенов се ядосва и на факта, че всички са се "вторачили в тоя "Квадрат", докато на 100-ина метра от там се намира Музикалният театър, който всеки момент ще се срути".

Като пример за проблеми той посочи и Русенската опера, която е имала основен ремонт преди 5 години, но сега покривът й тече сериозно. Посочи проблеми и със Сфумато и с Народната библиотека.

Проблемът с картините в "Квадрат 500" започва на 7 януари, когато климатичната система в се поврежда, температурите и влажността падат сериозно и това оказва влияние на картините. Десетки ценни произведения на изкуството, предимно от фонда на бившата Галерия за чуждестранно изкуство, са повредени и се налагат сериозни реставрационни дейности.

Почти месец по-късно уредничките Мария Димитрова и Искра Захариева съобщиха за проблема на художника Недко Солаков, който също има картини, изложени в "Квадрат 500". Няколко дни по-късно двете служителки получиха известие за пенсиониране. Според директора на галерията Слава Иванова причината е, че тяхното поведение е било неетично и те са уронили престижа на националната галерия.

Пред bTV Искра Захариева заявява, че е искала да даде гласност на проблема с опазването на картините, за да може галерията да получи някаква подкрепа.

Правилното съхранение на картините изисква температура между 18 и 22 градуса и влажност на въздуха между 45 и 55%. По време на аварията температyрите падат до 15 градуса заради отказа на конвекторите.

Според уредничката Искра Захариева през януари температурата е паднала дори до 9 градуса. Най-тежко е състоянието в зала 6 от сградата на бившата Галерия за чуждестранно изкуство.

Специалистът от "Квадрат 500" Весела Радоева обяснява, че слагането на специална хартия върху картините помага да се разбере дали не се случва нещо с произведението на изкуството. Ако се нагъне - е ясно, че стават нежелани промени. Хартията помага също така да не се разрони горния пласт на картината, т.е. има и прикрепващи функции.

При гостуването си в bTV Рашко Младенов сподели и че в областта на културата "има много неща, които през годините са занемарени".

Той посочи проблеми в методиката на отпускане на средства и проблеми с парите.

За Квадрат 500 той заяви, че бившият министър Вежди Рашидов е оставил "едни пари повече", но те до стотинка ще отидат за покриването на дълговете на галерията за миналата година. "Говоря за много пари, говоря за милиони", каза Младенов, като по-късно в разговора той споменава, че става дума за "два милиона и половина".

Рашко Младенов се оплака и от факта, че от националния бюджет едва 0.5% от БВП се отделят за култура.

По думите му има закон за киното, според който за нови филми трябва да се дават 17 млн. лв годишно, които никога не са давани. За библиотеките тази сума била 7 милиона.

Той каза и че има "закон за хазарта, според който 10 процента от залаганията трябва да отидат във Фонд култура, но това никога не се е случвало".

"Дълбоко ме разочарова това мислене, не съм ги знаел тези неща преди", каза Младенов.

Oще: квадрат 500  култура  национална галерия  проблеми  рашко младенов  светлин русев  слава иванова  служебен министър на кулурата 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани