Конфликт на интереси около "диаманта" на АМ "Хемус" | webcafe.bg
newscafe

Конфликт на интереси около "диаманта" на АМ "Хемус"

Webcafe.bg
05.08.2015, 13:33 (обновена 06.08.2015, 10:04)
Пътен възел Белокопитово - Каспичан, АМ "Хемус"

Снимка: © АПИ

Проектантът "Пътпроект" ЕООД и строителният надзор "Пътинвест-инженеринг" АД са свързани фирми

Проектантът и строителният надзорник върху изпълнението на новия пътен възел "Белокопитово" са свързани фирми. Това показва справка в Търговския регистър.

Проектът за участъка на АМ "Хемус", в който влиза и пътния възел, е на "Пътпроект" ЕООД.

Компанията е създадена през 1993 г. и е наследник на държавния изследователски и проектантски институт "Пътпроект-София", който през 70-те и 80-те години е разработвал проектите на всички магистрали в страната. От 2013 г. неин управител е Венцислав Валентинов Зарев.

Едноличен собственик на капитала на "Пътпроект" ЕООД е "Пътинвест-инженеринг" АД.

В съвета на директорите участват три лица: управителят на "Пътпроект" Венцислав Валентинов Зарев, Евгений Валентинов Зарев и Валентин Венев Зарев, който е и представител на ръководството на "Пътинвест-инженеринг".

Същата компания обаче е посочена в прессъобщението на АПИ като изпълнител на строителния надзор - т.е. изпълнява супервизия по обекта, проектиран от дъщерната му фирма.

Така двете фирми се оказват в нарушение на чл. 166, ал. 4 от Закона за устройство на територията, засягащ отговорностите на строителния надзор:

"Консултантът не може да сключва договор за оценяване съответствието на проекта за строежи, за които той или наетите от него по трудово правоотношение физически лица са проектанти и/или строители, и/или доставчици на машини, съоръжения, технологично оборудване, както и свързаните с тях лица по смисъла на Търговския закон".

"Пътпроект" ЕООД и "Пътинвест-инженеринг" АД са проектант и строителен надзорник и по друга голяма обществена поръчка - автомагистрала "Марица".

Oще: агенция пътна инфраструктура  ам хемус  апи  валентин зарев  закон за устройство на територията  зут  лиляна павлова  магистрала  мррб  обществени поръчки  проектант  пътен възел белокопитово  пътинвестинженеринг  пътинвест инженеринг  пътпроект  строителен надзор  хемус 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

1 partci | 05.08.201514:35

Това добре, ама какво правим сега?
   

оценка

+1 -0