Днес започва Светлата седмица | webcafe.bg
newscafe

Днес започва Светлата седмица

Webcafe.bg, агенция Фокус
13.04.2015, 10:28 (обновена 13.04.2015, 10:33)
великден

Снимка: © Getty Images

Тази седмица е наричана още "празната седмица", защото не бива да се работи

Цялата седмица от понеделник - втория ден след Великден, се нарича Светлата седмица. Това е седмицата, която, според Светото писание, се прославят светите апостоли и Св. Богородица, а Възкресението на Иисус Христос носи на всички надежда за вечен живот.

Светли понеделник се нарича в някои краища на страната още и Разтурнипонеделник или Разметнипонеделник. Според народните обичаи на този ден, в някои краища на страната, младежите излизат извън населеното място, разделени на групи, и търкалят един срещу друг червени яйца. Тази народна традиция цели предпазването на реколтата от градушки.

Светлата седмица приключва с Томина неделя или наричана още Празна неделя, когато се боядисват яйца за душите на умрелите.

През цялата тази седмица, наричана още и "празна" не бива да се работи.

На Светлата или Празната сряда се изпълняват други обичаи, като например "Мара Лишанка", когато лазарували девойки правят кукла от откраднати чехли на бременни жени и я наричат Мара Лишанка. Те изпълняват "добра магия", за да бъдат обинати от добри момчета. В същия ден се играе и така нареченото Ладино хоро, в което отново участват момичета лазарки.

В петък след Великден се отбелязва Лятна Св. Петка, като край църкви и манастири с името на светицата се организират борби и други състезателни игри. На връщане от празника всеки гледа да срещне бременна с кърмаче на ръце, защото се счита, че това носи голямо щастие.

В този ден се обхождат градините и нивите за предпазване от градушка и за плодородие.

Oще: великден  градушка  празна неделя  празник  пролет  светлата седмица  светли понеделник 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани