ВСС констатира пропуски и лоши практики в СГС | webcafe.bg
newscafe

ВСС констатира пропуски и лоши практики в СГС

Webcafe.bg
02.04.2015, 15:40 (обновена 02.04.2015, 16:18)
съдебна палата

Снимка: © В.Е.

В доклада се констатират проблеми и за сигурността на компютърната система и това кой има достъп до сървъра на съда

Много пропуски и недобри практики са констатирани в работата на Софийския градски съд. Това показва докладът на Висшия съдебен съвет след проверка на съда, продължила около два месеца. Галя Георгиева от ВСС посочи, че ръководството на съда не се е справило напълно със задължението си ефективно да управлява институцията. По-тежките нарушения ще бъдат препратени към главния прокурор Сотир Цацаров.

Докладът препоръчва да се създадат ред и правила, с които всички съдии да са наясно, що се отнася до заместването на съдии и начина, по който се разпределят съдебните помощници и се сформират съдебни състави.

В доклада се констатират проблеми и за сигурността на компютърната система и това кой има достъп до сървъра на съда. Целият доклад ще бъде публикуван в сайта на ВСС.

Председателят на ВКС Лозан Панов подчерта, че трябва да бъде казана цялата истина за Софийския градски съд иначе имало риск да се мултиплицира този модел и съзнанието, че безнаказано всеки може да си върши каквото си иска.

Срещу председателя на СГС Владимира Янева има образувано досъдебно производство по делото "Червеи" за неправомерно подслушване в МВР по чл. 284в НК - "Длъжностно лице, което противозаконно разреши или разпореди да се използват специални разузнавателни средства, или ги прилага, или съхранява информация, получена чрез тях, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба до пет хиляди лева".

Тя беше освободена от ръководния си пост в СГС, като назначеният за и.д. председател на съда Владимир Йорданов поиска оставките и на заместниците й. Един след друг съдиите Иво Дачев, Николай Димов и Богдана Желявска се оттеглиха, а единственият съдия, който отказва да се оттегли, е съдия Петя Крънчева.

Oще: висш съдебен съвет  вкс  всс  лозан панов  прокуратура  прокурор  сгс  сотир цацаров  софийски градски съд  съд  съдебна система 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.