МОН обявява оценките от външното оценяване за 4 и 7 клас | webcafe.bg
newscafe

МОН обявява оценките от външното оценяване за 4 и 7 клас

Webcafe.bg
03.06.2015, 08:06 (обновена 03.06.2015, 08:48)
училище

Снимка: © Getty Images

Учениците трябваше да пишат преразказ по текста "На изток от Запада" на Мирослав Пенков

Министерството на образованието и науката ще обяви резултатите от изпитите от външното оценяване за 4 и 7 клас.

Цялостното ниво е съизмеримо с резултатите от предишни години, но е по-ниско спрямо оценките от 2014 и 2013 г., каза зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева в бТВ.

По думите й, общият брой точки от теста по български език е с 4 пункта по-малък от миналогодишните нива, а по математика спадът е със 7 точки, което дава повод за притеснения заради загубата на досегашните постижения.

Учениците от столичните училища имат най-високите средни резултати, следвани от Варна (по български език) и Смолян (по математика).

От МОН са "приятно изненадани" от резултатите на децата от Плевен, Хасково и Разград, които са показали най-голям растеж в сравнение с миналогодишните оценки.

Тестовете на кандидат-гимназистите по български език и литература се проведоха на 20 май, а изпитът по математика се състоя два дни по-късно заедно с матурата на зрелостниците.

Учениците трябваше да пишат по вариант 3 на външното оценяване, включващ тестов модул и преразказ на текста "На изток от Запада" на Мирослав Пенков.

Резултатите ще бъдат обявени на пресконференция малко след обяд в МОН.

За 9 юни е насрочено публикуването на оценките от матурите за завършващите 12 клас.

Oще: 4 клас  7 клас  български език  външно оценяване  изпит  математика  министерство на образованието и науката  мирослав пенков  мон  оценките  резултати 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.