Огнян Донев отива на съд по обвинение за неплатени данъци | webcafe.bg
newscafe

Огнян Донев отива на съд по обвинение за неплатени данъци

Webcafe.bg
30.07.2015, 15:16 (обновена 30.07.2015, 16:05)
Огнян Донев, Любомир Павлов

Огнян Донев беше разследван през 2012 г. за данъчни престъпления, когато заедно с Любомир Павлов управляваше медийната група на "Труд" и "24 часа"

Собственикът на "Софарма" и бивш председател на КРИБ Огнян Донев е даден на съд по обвинение за данъчни престъпления за над 62 млн. лева.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата. Разследването срещу Донев започна още през 2012 г. Заради повдигнатото обвинение съдът наложи рекорден размер на паричната гаранция на бизнесмена в размер на 500 000 лева.

Прокуратурата посочва седем сделки с продажба на акции от капитала на "Софарма" АД, сключени през април и май 2006 г., за които се твърди, че са направени извън регулирания борсов пазар и между свързани лица.

Участници в сделките са "Телсо" АД, "Телекомплект" АД, "София" АД и "Софстрой" АД.

Вследствие на това, от държавното обвинение посочват, че Огнян Донев в качеството си на изпълнителен директор на компанията-майка "Елфарма" АД е избегнал плащането на данъци в особено големи размери: 62 779 725 лева.

Прокуратурата твърди, че Донев е затаил истина, като не е декларирал увеличението на годишния финансов резултат на "Софарма" в данъчната декларация за 2006 г.

Освен Донев, на съд е предаден и Борис Борисов, изпълнителен директор на "Телсо" АД, за това, че е избегнал плащането на данъци в особено големи размери: близо 7,5 млн. лева, след продажба на акции от капитала на "Софарма" на "Финансово консултантска компания" АД през 2008 г.

В обвинителния акт срещу Борисов се посочва, че не е декларирал увеличение на годишния финансов резултат в общ размер 74 831 051,94 лева в данъчната декларация за 2008 г.

Обяснението на Донев

В Club Z, сайтът, чийто собственик е самият Огнян Донев, е публикувана "разшифровка" на обвинителния акт:

"За сключените и гореописани сделки с акции на т.нар. нерегулиран борсов пазар, не се дължат данъци, защото цената на придобиване и тази на продажба е една и съща - 1 лев. Освен това, още от времето на сключване на сделките - 2007 г., са уведомени по надлежния ред Комисията по финансов надзор, Централният депозитар, Българската фондова борса и инвеститорите, така че ако имаше някакво нарушение, институциите отдавна щяха да започнат някакво производство срещу сделките. И данъчните органи са били наясно със сделката, тъй като има извършена ревизия на "Елфарма" АД в същия период и НАП не е констатирала нарушения", пише в сайта.

"През април и май 2006 г. в поредица от сделки мажоритарният собственик на "Софарма", компанията "Елфарма", продава на нерегулирания пазар на БФБ 59,43 млн. акции от фармацевтичната фирма или около 84% от капитала. Купувачи са акционерните дружества "Телсо", "София", "Софстрой" и "Телекомплект". Акциите са продадени по цена от 1 лев. В същото време цената им на регулирания пазар е между 9,30 и 9,40 лева. През август - септември 2008 г. "Телсо" продава отново на нерегулирания пазар част от дела си - 16,83%, на фирмата "Финансова консултантска компания". Сделката за пакета от 11,1 млн. акции е при цена от 1 лев. Тогава на свободния пазар цените са 4,00-4,50 лева", описват хронологията от Club Z.

Кой е Огнян Донев

58-годишният Огнян Донев е бивш дългогодишен представител на "Метро Кеш енд Кери" в България. Работил е и като представител на италиански компании при покупката на черни метали в България от "Кремиковци" и "Стомана Перник" през 90-те години.

В края на 90-те години се насочва към фармацевтичния бизнес, като купува 67% от капитала на "Софарма" при приватизацията на дружеството през компанията "Елфарма".

Огнян Донев беше ръководител на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България в продължение на 4 години между 2010 и 2014 г., след което беше наследен от Кирил Домусчиев.

Oще: данъчна декларация  данъчни измами  огнян донев  престъпление  прокуратура  софарма  телсо  укриване на данъци 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.