Заседание на ВСС заради изказване на правосъдния минисър | webcafe.bg
newscafe

Заседание на ВСС заради изказване на правосъдния минисър

Webcafe.bg
08.01.2015, 10:23 (обновена 08.01.2015, 10:36)
Христо Иванов

Христо Иванов изразява пред ВСС съмненията си в работата на съвета

Висшият съдебен съвет заседава за първи път тази година. По време на заседанието правосъдният министър Христо Иванов трябва да обясни на магистратите, сред които и главния прокурор изказване, че съветът изпраща сигнали за предрешеност на ключовия избор за председател на Върховния касационен съд.

Още преди Коледа членовете на ВСС поискаха да Иванов да посочи какво е имал предвид с твърдението си.

Христо Иванов обясни на съвета, че изказването му е заради "натрупване на обстоятелства" - като се започне от голямото забавяне между първата, провалена процедура през септември м.г., и откриването на втората процедура месеци по-късно. Посочи още и изказването на Милка Итова от ВСС, че забавяето е заради търсенето на консенсус за подходящия кандидат. "Наистина е страшно важно да е ясно, че решението е взето в момента, в който се гласува", каза Иванов.

Според Михаил Кожарев атаката срещу ВСС не е случайна, а е опит за манипулация. По време на заседанието, поето протича в момента, Кожарев посочи, че тя била част от сценарий за бламирането на съвета, което да доведе и до предсрочното му разпускане. Така щял да се избере удобен съвет, който пък да проведе избор на точно определен кандидат за председател на Върховния административен съд - един от лидерите на Реформаторския блок.

Магистратите ще обсъдят и писма на съдии с искане за качествена оценка на ръководството на СГС и за оставка на екипа на Владимира Янева.

Срещу ръководството на СГС с позиции излязоха и от Висшия адвокатски съвет и 33-ма столични адвокати. Техни представители също са поканени на заседанието.

Заседанието на ВСС се провежда дни, преди Европейската комисия да публикува годишния си доклад за съдебната реформа в страната, като предварителните нагласи са той да бъде сред най-критичните към България за последните години.

Oще: висш съдебен съвет  всс  министър на правосъдието  правосъден министър  правосъдие  христо иванов 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани