Мирослава Кадурина с обвинение по делото за ВМА | webcafe.bg
newscafe

Мирослава Кадурина с обвинение по делото за ВМА

Webcafe.bg
04.05.2015, 12:38 (обновена 04.05.2015, 12:43)
Проф. Мирослава Кадурина, ВМА

Спрямо проф. Мирослава Кадурина е взета мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 10 000 лева

Ръководителят на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия (ВМА) проф. Мирослава Кадурина е привлечена като обвиняема за престъпление по служба, съобщават от Военноокръжна прокуратура - София.

Според обвинението като длъжностно лице във ВМА проф. Кадурина е превишила правата си, за да набави имотна облага за себе си и за "ДЕРМА - ПРИМ - МК" ООД, на което е мажоритарен собственик, по време на периода 29 ноември 2004 - 10 септември 2014 г.

Спрямо Мирослава Кадурина е взета мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 10 000 лева.

Това е второто обвинение по наказателното производство, след като в края на януари 2015 г. бившият дългогодишен началник на ВМА и бивш депутат от ГЕРБ ген. Стоян Тонев беше обвинен в безстопанственост.

В качеството си на длъжностно лице във ВМА, проф. Кадурина е предоставила на „ДЕРМА - ПРИМ- МК" ООД ползването на 6 медицински апарати, собственост на ВМА, свободно и неограничено във времето. Предоставила е на същото дружество, без правно основание и безвъзмездно, ползването на пет апарата, собственост на ВМА, на обща стойност 671 403 лв.

Възлагала е на служители на Клиниката по дерматология и венерология в работното им време, наред с изпълнението на задълженията им по трудово правоотношение с ВМА, да извършват и процедури на пациенти на „ДЕРМА - ПРИМ- МК" ООД с апаратура, собственост на ВМА.

За тези процедури пациентите са заплащали възнаграждение на търговското дружество, а не на ВМА.

От престъплението са настъпили значителни неимуществени вредни последици за Военно-медицинска академия - „ДЕРМА ПРИМ-МК" ООД е осъществявало конкурентна търговска дейност, неразграничима от дейността на Клиниката по дерматология и венерология при ВМА, като дружеството е ползвало материални и кадрови ресурси на ВМА за медицински услуги, които са били заплащани на дружеството.

Прокуратурата преценява като значителни имуществените вреди, нанесени на ВМА - 45 289,68 лева за абонаментната поддръжка на лазерна хирургична система за 7-годишен период до 10 септември 2014 г., 58 692,00 лева за абонаментна поддръжка и 13 190 лева за консумативи за лазерна система, както и стойността на абонаментната поддръжка и консумативите за медицински услуги на пациенти на "ДЕРМА ПРИМ МК", извършвани от служители на ВМА.

Oще: аферата във вма  безстопанственост  вма  военномедицинска академия  дерма прим  здравеопазване  клиника по дерматология  лазерна хирургия  лекари  мирослава кадурина  обвинение  престъпление по служба  прокуратура  проф. кадурина  стоян тонев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.