Без увеличение на възрастта за пенсия догодина | webcafe.bg
newscafe

Без увеличение на възрастта за пенсия догодина

Webcafe.bg, по БНР
14.12.2014, 13:11 (обновена 14.12.2014, 13:50)
ивайло калфин

Пенсионната реформа трябва да бъде начертана до 31 март догодина

Възрастта за пенсиониране през следващата година в крайна сметка няма да се променя, както бе заложено в проекта за Бюджет 2015 с увеличение от четири месеца - това е решението след преговорите между правителството и синдикатите, обявено от вицепремиера Ивайло Калфин.

Подписан е меморандум за постигане на дългосрочно съгласие по пенсионната реформа - за пенсионната възраст, повишаване на стажа за пенсия, криминализиране на измамите с осигуровки и т.н. Сега тези промени тепърва ще се решават с нови преговори със социалните партньори, а резултатите се очакват до края на март догодина.

След като КНСБ излезе за протест през миналата седмица, Калфин предложи през 2015 г. възрастта за пенсиониране да нарасне с 2 месеца, като в следващите години да продължи да се увеличава с месец-два на година. Той обясни, че се е отказал в името на консенсуса със синдикатите.

„Съгласен съм, приех и аргументите на синдикатите, на опозицията - някои от политическите сили, че е по-добре всичко да се направи в един пакет и аз действително ще настоявам това да стане в първите три месеца на следващата година и да не се отлагат повече тези решения", обясни Калфин.

През 2015 година за всички категории осигурени лица ще се въведе минимална възраст за пенсиониране, което означава и в Министерство на отбраната и на правосъдието, съдебната система, МВР и ДАНС. Служителите им могат да се пенсионират без изискване за минимална възраст, само с 27 години осигурителен стаж, като минимум 18 от тях са в съответните ведомства.

„Всичко е объркано с главата надолу, затова се намесих в тези разговори, защото на практика, така както години наред банковата система, така сега пенсионните фондове и самата система всички партии и политици политиканстват и си слагат главата като щрауса в пясъка", коментира премиерът Бойко Борисов.

В момента мъжете се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените - на 60 години и 8 месеца. Стажът за пенсия обаче ще се увеличи с четири месеца.

„Повярвайте, няма тема, по която ние със синдикатите да не сме на едно и също мнение. Няма. Сигурен съм, че и работодателите е така, защото, как ще е против някой да откриваме осигуровки, къде го има това. Може ли да излезе публично да го каже - Аз съм "за" укриване на осигуровки. Хайде да се държим сериозно", коментира още Бойко Борисов.

Oще: бюджет 2015  ивайло калфин  осигуровки  пенсии  пенсионна реформа  преговори  протести  реформа  синдикати 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани