Костов с депозит на преференциална лихва в КТБ | webcafe.bg
newscafe

Костов с депозит на преференциална лихва в КТБ

Webcafe.bg
09.05.2015, 14:58 (обновена 09.05.2015, 16:08)
Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

Бившият премиер твърди, че е действал в рамките на закона, за да защити спестяванията си

Бившият премиер Иван Костов призна за депозит с преференциален лихвен процент и с размер от 155 000 лева в КТБ, който е развалил, за да може да получи гарантираното по закон изплащане до 100 000 евро от Фонда за гарантиране на влоговете. Това се е случило, след като трезорът на Цветан Василев бе поставен под специален надзор от БНБ през юни миналата година, а преди две седмици СГС обяви КТБ в несъстоятелност.

"Изпратих уведомление, че развалям договора и парите останаха на обикновен влог - квесторите нямат право да откажат това", обясни Костов пред Дарик за ролята на квесторите на БНБ, които правителството смени със синдици от Фонда за гарантиране на влоговете заради съмнения за големи прихващания на суми и за обезценяване на активите на банката.

„Аз съм в правото си да защитя спестяванията си. Какво трябваше да направя? Да им позволя да ограбят и тези пари ли?", отвърна Костов на въпрос дали очаква да бъде обвинен в неморални действия.

Преди два дни премиерът Бойко Борисов съобщи пред министрите, че над 1000 вложители в КТБ са преправили преференциалните си договори за високи лихви, за да могат да вземат по 100 000 евро като редови вложители.

Според Костов обаче Борисов е подведен, че това е нередно. „И в Търговския закон, и в правото е казано, че този, който развали такъв договор, носи санкция и тя е да не се получат лихви. Този, който ще ме критикува в моралната сфера, трябва да знае, че БНБ първа развали договорите, като определи много по-ниски лихви", защити се той.

Фондът за гарантиране на влоговете защитава средствата на вложителите в размер до 196 000 лева или 100 000 евро. Извън защитата му обаче са онези депозити, чиито лихви са договорени в индивидуални договори между банката и депозантите, получили по-високи от публично предлаганите лихви.

Oще: депозит  иван костов  квестори на бнб  ктб  лихва  преференциална лихва  фонд за гарантиране на влоговете  цветан василев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани