Нова дисциплинарка срещу Румяна Ченалова | webcafe.bg
newscafe

Нова дисциплинарка срещу Румяна Ченалова

Webcafe.bg
05.02.2015, 16:37 (обновена 05.02.2015, 16:43)
Румяна Ченалова

Снимка: © bTV

Министърът на правосъдието Христо Иванов внесе във ВСС сигнал за нови нарушения на съдия Румяна Ченалова.

Съдия Румяна Ченалова е заплашена от поредното дисциплинарно производство, след като министърът на правосъдието Христо Иванов внесе нов сигнал срещу нея във Висшия съдебен съвет.

Иванов е внесъл предложение за образуване на дисциплинарно производство във връзка с резултатите от проверката на дейността на синдика Панайот Велков. Велков беше посочен от френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан като част от порочна схема за корупция в съдебната власт заради делата по несъстоятелност за "Белведере" и ТВ7.

От съобщението на Министерството на правосъдието става ясно, че в началото на годината е постъпил и нов сигнал срещу Румяна Ченалова - този път от Обединена българска банка по повод действията на съдията по четири търговски дела.

Срещу съдията от Софийския градски съд вече има три дисциплинарни производства по предложения заради забавени дела, нарушение на Етичния кодекс на магистратите, заради уронване престижа на съдебната власт и неизпълнение на служебни задължения.

Ченалова е проверявана още от 2013 г. заради действията си като адвокат по сделка за македонския тютюнев холдинг. В края на 2014 г. след скандала с "Белведере" започна ново дисциплинарно производство.

На 15 януари 2015 г. започна трета дисциплинарка срещу Ченалова заради забавено производство, като предложението беше внесено от петима членове на ВСС, сред които председателят на ВАС Георги Колев.

Заради проверките на Ченалова Висшият съдебен съвет взе решение да я отстрани от длъжност за срок от шест месеца. Санкцията на ВСС има отражение и върху знаковия процес "Октопод", който вероятно ще бъде поверен на нов съдия и ще се върне отначало след 4-годишно производство на първа инстанция.

Oще: висшият съдебен съвет  всс  дисциплинарка  дисциплинарно производство  етичен кодекс  министерство на правосъдието  октопод  правосъдие  румяна ченалова  съдебна власт  христо иванов 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани