"Лукойл" държи над 90 на сто от данъчните складове за бензин | webcafe.bg
newscafe

"Лукойл" държи над 90 на сто от данъчните складове за бензин

Webcafe
04.04.2017, 15:05 (обновена 04.04.2017, 16:00)
бензин

Снимка: © Getty Images

"Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България" държат над 90 на сто от капацитета на данъчните складове за бензин. Данните се отнасят за периода 2014-2015 г. Това обяви бившият депутат от Реформаторския блок Петър Славов, който заедно с колегата си Мартин Димитров спечели дело срещу Министерството на финансите за разкриване на информацията за собствеността на данъчните складове.

"През 2011 г. се знаеше, че две дружества контролират около 80 процента от капацитета на данъчните складове за горива - "Лукойл" и "Нафтекс". Това, което научаваме през 2015 г. е, че всъщност на едно от тези две дружества ("Нафтекс") лицензът е отнет и то вече няма такива складове. В момента, по сметки на нашите експерти, първото дружество ("Лукойл") контролира около 92% от капацитетите при бензините и 82 процента при дизеловото гориво", каза Петър Славов.

По думите на Славов: "от вероятен картел ситуацията се е променила към дружество с ясно изразено господстващо положение, близко до монопола".

Той обяви, че "Нова република" ще сезира Европейската комисия чрез евродепутата Светослав Малинов да започне процедура по "изясняване на ситуацията и разбиване на картела, монопола или каквото се наблюдава при данъчните складове".

Бившите депутати от Реформаторския блок са подготвили законопроект, който облекчава режима за създаване на данъчни складове и улеснява по-малките търговци на горива.

През 2016 г., когато КЗК започна производство за установяване на картел на пазара на горива, Комисията изрично посочи, че основният проблем в сектора е свързан с административните спънки пред доставчиците, които искат да притежават свои данъчни складове.

Условията за отварянето на такъв склад включват уставен капитал от 500 хиляди лева и гаранции до 30 милиона лева за дължим акциз. Тогава КЗК отправи препоръки за законодателни промени за облекчаване на достъпа до данъчни складове.

Предпоставките за картел на пазара на търговия на дребно идва от монопола върху акцизните складове. КЗК не се е концентрирала върху този въпрос. Тя трябва да започне ново разследване в сектора на акцизните складове, каза Трайчо Трайков по време на пресконференцията.

Той призова Министерски съвет да "вземе на ръчно управление данъчните складове" и да определи пределни цени на услугите им.

"Допускаме, че ще възникне ситуация, в която цената за всички ще бъде една, но монополният собственик ще каже "Няма повече капацитет". Затова държавата трябва да предвиди капацитет през държавни складове, за да поемат услугата, която монополният собственик не може да осигури", каза Трайков.

КЗК има право да наложи санкции до 10 процента на годишния оборот на нарушителите до отстраняването на проблема. В този случай става въпрос на 600 милиона лева, посочи още бившият енергиен министър.


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

5 sim4o | 05.04.201702:24

TheRock | 04.04.2017 21:03
Така е!
А Борисов им ги даде.
Всички помним по чие време се приеха законите. ..
–---------------------------------
Помним и по чие време и от КОГО се продадоха и мощностите и складовете ..

От седерастите ..

Роко Паважний - ти хич не си бил чак такъв идиот .. нищо, че майка ти прави такива неща ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

4 sim4o | 05.04.201702:12

TheRock | 05.04.201701:42
.. предприятие в Б-я Лукойл умишленно е оставен да приключва на загуба.Това е мафиотско-олигархичният модел ,който управлява Б-я. ..
-----------------
Да припомним и предисторията ..

ей факти - анализ на Огнян Минчев ... :

.."Уорлик в "Лукойл”: Или защо на вълка му е дебел вратът .. Огнян Минчев | 09:30 | 27 август 2011
Ако сме изненадани от фанфарното посещение на посланик Уорлик в рафинерията "Лукойл” в петък и ласкавите оценки на посланика за дейността на тази корпорация, можем да направим две неща. ...
Второ, можем да се опитаме да мислим логично за тези причини и мотивите на посланическите ...
... . .."Лукойл” е международна компания, в която акционери, изглежда са и не малко американски граждани и компании. Какво се случи напоследък? ... ...
... И все пак, защо Уорлик? Мисля, че схемата е простичка. Когато на Златев му запари под четирибуквието през последните седмици и месеци..
Разтичал се е тревожният Златев и си е осигурил подкрепа от ... американски акционери. А те са пуснали лобистки контакти в Държавния департамент за спасяването на "нашето момче” в София. Най-високопоставеният представител на правителството на САЩ в България по всяка вероятност е получил задача да защити правата на американските акционери в "Лукойл”. ..


И още .. :

.."София Велкова | 11:35 | 26 август 2011 | ...В момент, когато властите проверяват "Лукойл Нефтохим" за монопол, укриване на печалби и източване през дъщерни дружества, американският посланик Джеймс Уорлик даде безценен принос за излъскване на имиджа й, като направи безпрецедентно посещение в рафинерията ...
.. При посещението си в бургаската рафинерия посланик Уорлик бе придружаван от Сейджи Ширатори – съветник по икономическите въпроси, Риаз Ауан - регионален директор и Джес Банак - зам. регионален директор от Министерството на енергетиката на САЩ и Бил Пенингтън - съветник по политическите въпроси .."

Нека българите запомнят тези имена :

.. посланик Уорлик
Сейджи Ширатори – съветник по икономическите въпроси
Риаз Ауан - регионален директор
Джес Банак - зам. регионален директор от Министерството на енергетиката на САЩ
Бил Пенингтън - съветник по политическите въпроси ..
Валентин Златев

Роко, ти не си бил, чак такъв паважен идиот, за какъвто те имахме .. много хубаво се сети!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

3 TheRock | 05.04.201701:42

Поздравления за Мартин Димитров и Петър Славов ,които успяха да разкрият собствениците на данъчните складове за горива.Сега стана ясно защо Горанов така ревностно криеше истината защото те са на приятеля на ББ олигарха В.Златев и не само това най-печалившото предприятие в Б-я Лукойл умишленно е оставен да приключва на загуба.Това е мафиотско-олигархичният модел ,който управлява Б-я.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 04.04.201721:03

Така е!
А Борисов им ги даде.
Всички помним по чие време се приеха законите.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 31.08.2010, 13:11

1 Бай Пешо Танкиста | 04.04.201716:53

Браво !!!! Най-накрая едни политици да покажат, че могат да работят в интерес на хората!! Доказаха, че руските престъпници държат монопол и затова цените на гориватани са толкова високи!! Отделно от това, държавата не изкарва нищо от данъци и актизи, защото цените преди облагане и акциз са толкова високи, че ако се обложат с нормалните ставки за акциз и данъци-литър бензин ще е над 3,30 лв!! Представете си руските уроди как ни смучат парите?!?! А това е доказателство, че политиката в България работи за руските интереси!! Браво на "Нова Република" !!
   

оценка

+3 -1

Най-коментирани