БАН чества 146 г. от основаването си | webcafe.bg
newscafe

БАН чества 146 г. от основаването си

Webcafe.bg
12.10.2015, 07:59 (обновена 12.10.2015, 08:04)
БАН

Снимка: © Sofia Photo Agency

През 1928 г. е завършена централната сграда на БАН, построена на дарената от Столичната община земя

Българската академия на науките организира днес от 11.00 ч. в Големия си салон тържествено събрание за 146-ата годишнина от основаването си. Това съобщи пресцентърът на БАН.

През 50-те и 60-те години на 19-и век, по време на всестранния възрожденски образователен и културен подем и революционните събития на Балканите, сред българската емиграция назрява идеята за създаване на български книжовен център. На 12 октомври 1869 г. в румънския град Браила се учредява Българското книжовно дружество.

По примера на европейските народи, които имат свои академии и научни дружества, прогресивната и демократичната българска емиграция от Русия, Украйна, Влашко, Молдова, Сърбия, Австро-Унгария, Цариград и други български колонии създава БКД. Това събитие в националната ни история е уникално, защото Дружеството в емиграция се учредява, когато България се намира все още в пределите на Османската империя.

В него участват водачите на българското революционно национално-освободително движение, книжовници и други просветени българи.

Пръв председател на БКД е университетският учен-историк Марин Дринов. След Освобождението на България БКД пренася дейността си в София и се налага като авторитетен научен център с богата обществено-културна и политическа дейност.

През 1888 г. членове на БКД полагат основите на първото българско висше училище - Софийския университет. За първи ректор е избран редовният член на БКД проф. Александър Теодоров-Балан.

През 1911 г. БКД се преименува в Българска академия на науките и приема първия си закон. През 1928 г. е завършена централната сграда на БАН, построена на дарената от Столичната община земя.

Днес в БАН работят около 3000 учени или около 15 процента от кадрите, заети с наука у нас и създаващи над половината от научната продукция в страната.

Oще: бан  бкд  браила  годишнина  наука 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани