От юни 2016 ще заработи метростанция "Черни връх" | webcafe.bg
newscafe

От юни 2016 ще заработи метростанция "Черни връх"

Webcafe.bg, Фокус
22.12.2015, 15:38 (обновена 22.12.2015, 15:51)
метро

Новата метростанция по линия 2 след "Джеймс Баучер" ще се казва "Черни връх" и предстои да бъде открита през юни 2016-та

Новата отсечка до метростанция "Черни връх" ще бъде пусната до юни месец 2016-та, съобщи пред журналисти кметът Йорданка Фандъкова. Строителните и довършителните дейности по станцията на метрото се изпълняват в график.

Третия метродиаметър ще започне да се изгражда със седем станции, които ще бъдат завършени през 2019-та година.

Фандъкова уточни, че настоява за работата по цялата линия на третия метродиаметър да бъде извършена в рамките на такъв срок.

Кметът обясни, че в края на януари и началото на февруари се очаква да започне същинската организация на двжението във връзка с изграждането на третия метродиаметър и че ще се направи всичко възможно максимално да бъдат ограничени строителните работи, за да не пречат на гражданите.

По думите на Фандъкова, при метростанцията на Орлов мост, стоителството ще е при много тежки условия, но въпреки това няма да има съществено затваряне на движението.
Другите метростанции ще се изграждат в стеснени градски условия.

Организацията на строителните работи ще бъде представена в началото на месец януари, а самите затруднения на движението се очакват да започнат в края на февруари и началото на март. Най-тежко се очаква да бъде преминаването по бул. "Патриарх Евтимий" с кръстовището на бул. "Витоша" и по бул. "Гешов" при пресичането му с булевард "България".

Във връзка с избора на нов главен архитект на София, който предстои следващата година, кметът обяви, че конкурсът за главен архитект предстои да бъде обявен през януари.

"Колегите работят и довършват проекта за длъжностна характеристика", обясни тя и обобщи, че конкурсът ще се състои в защита на концепция, която трябва да има ясна визия за развитието на София като "зелен" град и предложения за организирането и оптимизирането на самото направление като структура.

"С оглед на всичко, което се случва в последните години, трябва да има ясна концепция за взаимодействие с другите институции и гражданите", посочи Фандъкова.

В комисията по избор на нов главен архитект ще се включат представители на общинския съвет от различни политически сили и работата ще се наблюдава от различните браншови организации.

Главният архитект на София Петър Диков ще бъде освободен от поста, считано от 9 февруари 2016 г., когато се навършват 10 години, откакто стана главен архитект.

Oще: 2016  йорданка фандъкова  метро  метро в софия  метрополитен софия  петър диков  софийското метро  софия  станция черни връх  столично метро  фандъкова 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани