Цацаров с радикални мерки срещу бягащите престъпници | webcafe.bg
newscafe

Цацаров с радикални мерки срещу бягащите престъпници

Webcafe.bg
09.02.2015, 13:22 (обновена 09.02.2015, 13:31)
главният прокурор сотир цацаров

Снимка: © webcafe.bg

Прокуратурата написа свой проект за промяна в НПК

Серия от мерки за предотвратяване на феномена "Братя Галеви", предложения за децентрализация на работата на прокурорите, увеличаване на правомощията на Националната следствена служба и спорни идеи за прилагането на СРС спрямо магистрати - това са основните акценти в проект за промяна на НПК, предложен от главния прокурор Сотир Цацаров.

Инициатива на главния прокурор е била представена днес на министър-председателя Бойко Борисов. Документът е изпратен за разглеждане и до ръководствата на всички парламентарни групи, тъй като прокуратурата няма право да внася самостоятелни законопроекти в Народното събрание.

Основните мерки, предложени от прокуратурата, засягат проблема с избягалите извършители на тежки престъпления.

Най-радикалните идеи на екипа на Цацаров, са свързани с въвеждането на право на съда да отнеме документите на самоличност на лицата, на които е наложена мярка за неотклонение забрана за напускане на страната. От прокуратурата предлагат на тези лица да бъдат осигурени заместващи документи.

Идеите идват след серията от критики срещу слабия граничен контрол на ГКПП между България и страните от ЕС, които позволяват безпрепятствено напускане на територията на страната.

Самият вътрешен министър Веселин Вучков определи като "отживелица" забраната за напускане на страната. Нито МВР, нито Министерството на правосъдието, обаче, предложиха собствени промени за предотвратяването на подобни случаи.

Главният прокурор предлага още да се "развържат ръцете" на съдиите, така че да могат да налагат по-строга мярка за неотклонение след произнасяне на присъда по тежки престъпления - когато е наложено наказание "лишаване от свобода" над 10 години и при наличие на реална опасност от укриване на подсъдимия.

Мерките идват в отговор на серията от скандални случаи като бягството на Братя Галеви през 2012 г., на убиеца от "Соло" Илиян Тодоров през 2013 г. и на осъдените за смъртта на Стоян Балтов в края на миналата година.

Във всички случаи подсъдимите "изчезнаха" безследно точно когато бяха осъдени ефективно на последна инстанция.

Новото предложение на прокуратурата, обаче, формално нямаше да попречи на Братя Галеви да избягат, тъй като присъдите им по делото за пране на пари бяха 5-годишни.

В тази връзка се предлага задължително присъствие на обвиняемите на всички съдебни заседания над първа инстанция по дела с обвинение за тежко престъпление.

Едно от най-спорните предложения засяга прилагането на СРС спрямо съдии, прокурори и следователи - Цацаров иска разрешението за подслушване спрямо магистрати да се издава само след предварителна санкция от главния прокурор или председателя на ВКС.

Концентрацията на правомощия в ръцете на двама от най-високопоставените хора в съдебната власт (тук не влиза председателят на ВАС) е мотивирано с опит за въвеждане на "повече гаранции за прецизно и обосновано прилагане на този инвазивен способ, допълнителен контрол върху правилността на преценката на наблюдаващия прокурор и превенция срещу изтичане на информация и опазване на следствената тайна".

В текста не става ясно как се гарантира независимостта на разследването, ако искането за подслушване е спрямо магистрат, приближен на главния прокурор или председателя на ВКС, още повече - ако разследваният е самият главен прокурор или шефа на ВКС.

В същото време Сотир Цацаров прави стъпка към децентрализация на прокуратурата, като настоява за задължително мотивиране на нарежданията от по-висшестоящ към подчинен прокурор, както и предлага право на оспорване на мотивите.

Останалите предложения на прокуратурата включват разширяване на спектъра на престъпленията, разследвани от Националната следствена служба (включително - за тежки престъпления, извършени от непълнолетни лица), разтоварване от маловажни престъпления на специализирания съд и др.

Oще: братя галеви  главен прокурор  къде са братя галеви  магистрати  национална следствена служба  нпк  престъпления  прокуратура  разследвания  сотир цацаров  срс  тежки престъпления 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.