Колекцията от КТБ не е регистрирана | webcafe.bg
newscafe

Колекцията от КТБ не е регистрирана

Webcafe.bg
07.01.2015, 09:30 (обновена 07.01.2015, 13:44)
Опашка пред клон на КТБ

Адвокатите на Цветан Василев твърдят, че прокуратурата нарочно е изпреварила с един ден съдебния опис

Колекцията от произведения на изкуството, която беше иззета от трезора на КТБ, може да бъде конфискувана поради факта, че не е регистрирана по закона за културно-историческото наследство.

Това обяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който вчера прибра 20 от иззетите картини на Цветан Василев.

Той посъветва задочно банкера да предаде цялата си колекция в полза на държавата "доброЗорно", след като така или иначе ще трябва да му бъде отнета.

Адвокатите на Цветан Василев определиха акцията на прокуратурата като "цирк".

Според адвокат Константин Симеонов повечето от иззетите от прокуратурата картини дори не са притежание на банкера, а са държани на съхранение в трезора на КТБ.

Пред Нова ТВ адв. Менко Менков пък обясни, че още преди Коледа е бил насрочен оглед на картините, който е трябвало да бъде направен от съдия-изпълнител на 7 януари, сряда.

"Кое наложи да се отива вчера по спешност да се взимат картините?", попира Менков.

По-късно пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов посочи, че не е виждал самата колекция, но ще направи комисия, която ще ги оцени. "Ние в момента единствено ги съхраняваме, за да не бъдат загубени и да направим идентификация, за да кажем на Прокуратурата кои са авторите, какви са картините, от коя година са - това е нашата роля в момента. Нямаме никакви други правомощия", каза още Рашидов.

Колекцията от КТБ ще бъде съхранявана в НИМ в зала с шестстепенна система за сигурност.

Oще: банкер  божидар димитров  василев  картини  колекция  ктб  национален исторически музей  ним  произведения на изкуството  цветан василев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.