Сайтът на ЦИК удържа нова атака | webcafe.bg
newscafe

Сайтът на ЦИК удържа нова атака

Webcafe.bg
01.11.2015, 11:49 (обновена 01.11.2015, 15:46)
Cik.bg

ЦИК има сайт, но други държавни институции не

Сайтът на Централната избирателна комисия (ЦИК) отново е под хакерска атака, но не е свален, а има забавяне в отварянето, съобщи за БТА Цветозар Томов, член и говорител на комисията.

Отварянето на интернет страницата става по-бавно, но е възможно, подчерта Томов. Там може да се получи важна информация за избирателния процес, а също и да се подаде сигнал за нарушения.

Малко по-късно стана ясно, че и други институции са станали обект на атака, сред тях са сайтовете на НАП, ДАНС, КЕВР, парламента и на "Информационно обслужване" АД.

На първия тур на местните избори сайтът на ЦИК бе сринат с мощна хакерска атака, както и тези на МВР, МвнР и ГРАО.

Експерти на фирмата и представители на специалните служби работят по отстраняването на проблема, каза Михаил Константинов, от "Информационно обслужване".

На 25 октомри сайтът на комисия бе подложен на безпрецедентна атаката от тип "отказ от услуга" (DDoS), като към сайта са направени над 530 000 000 заявки в рамките на 10 часа - една четвърт от тях са от видими IP адреси с произход Виетнам, Турция и САЩ.

Преди два дни президентът Росен Плевнелиев определи хакерските атаки на 25 октомври като втори "Костинброд".


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани