България - слабата брънка в борбата срещу ИДИЛ | webcafe.bg
newscafe

България - слабата брънка в борбата срещу ИДИЛ

Webcafe.bg, по "Монд" и БТА
26.05.2015, 14:52 (обновена 26.05.2015, 18:09)
ислямска държава, идил, знаме, флаг, джихадисти

Откакто бяха засилени мерките за проверка и контрол по летищата, България стана пътя по суша, по който най-лесно се стига до Турция

В кореспонденция от ГКПП "Капитан Андреево" и София журналистът от френския вестник "Монд" Жак Фолору развива тезата, че този пункт на турската граница се е превърнал в нова фронтова линия във войната, която води Западът срещу джихадистките канали, предаде БТА.

Откакто бяха засилени мерките за проверка и контрол по летищата, България стана пътя по суша, по който най-лесно се стига до Турция - последен етап преди територията на групировката "Ислямска държава" в Сирия. Коли, камиони и автобуси минават денем и нощем по този път, смятан за най-добрия начин за дискретно напускане на Европа както от разузнавателните служби, така и от кандидатите за джихад, изтъква авторът.

В статията се отбелязва, че България не е член на Шенгенското пространство. Въпреки полаганите от София реални усилия в антиджихадистката мрежа остават дупки, пише журналистът и цитира българското вътрешно министерство, че "броят на кандидатите за джихад рязко се е покачил през 2013 г. Стотици хора са отишли в Сирия, минавайки през страната (България)."

За да се затегне мрежата, българските разузнавателни служби увеличиха натиска над автобусните компании, които превозват европейски кандидати за джихад, често пътуващи семейно. Десетина автобуса тръгват ежедневно от автогара София за Истанбул.

"Когато полицаите арестуват хора в автобусите ни, те често пъти знаят кого търсят, имат имената и номерата на билетите", обяснява представител на автобусна фирма. Повечето от тях са дошли в България с две фирми, които обслужват петнайсетина френски града. "Толкова са много, че може да се наеме специален рейс за Дамаск", казва през смях шофьор от едната фирма, преди да поеме на път.

В статията е цитиран и митничар от ГКПП "Капитан Андреево". "Ако страните не ни казват нищо за гражданите си, ако документите им са редовни, а поведението им е нормално, нищо не можем да направим. Всичко зависи от сътрудничество, чиито правила се променят в зависимост от страните", обяснява той.

Това се потвърждава от заместник-министъра на вътрешните работи Филип Гунев, който заявява за пратеника на "Монд": Ако искат да арестуваме хора, французите трябва да предоставят данни, което не става всеки път. Много лица са обект на наблюдение, но минават границата, защото в досието им не пише "тероризъм".

Освен това София смята, че сведенията, които предоставят Босна или Косово за кандидатите за джихад, са слабо използваеми въпреки наличието на платформа за обмен на информация, пише авторът на статията.

"Неслучайно толкова много отишли в Сирия чуждестранни бойци произхождат от тези страни", цитира журналистът мнението на Филип Гунев. Той не отрича, че сред представителите на държавното управление има различни мнения за приоритетите.

"Премиерът работи за влизането на страната ни в Шенген, но в МВР, както и в полицията и разузнаването смятаме, че това, напротив, би влошило миграционния натиск, който се упражнява върху границата ни откъм Турция", изтъква Гунев.

Единствено вълнението, което бе предизвикано от нападението срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" на 7 януари, доведе до напредък в това крехко европейско антитерористично сътрудничество. Проверките при напускане на българската граница вече са "наистина системни" за чуждестранните граждани, казва Гунев.

"Сега французите едностранно анулират документите на заподозрените лица, което позволява да ги върнем във Франция, без да се минава през съдия", добавя той. Тази процедура е разрешена от френския закон от ноември м.г. за забраната на напускане на територия, но е критикувана от неправителствени организации, завършва статията си авторът на в. "Монд".

 

Oще: брънка  българия  гкпп  граница  джихадисти  жак фолору  идил  ислямисти  ислямска държава  монд  разузнаване 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.