Делото за мина "Ораново" приключи без обвинение | webcafe.bg
newscafe

Делото за мина "Ораново" приключи без обвинение

Webcafe.bg, по Нова ТВ
12.07.2015, 20:04 (обновена 12.07.2015, 20:12)
мина

Две години след смъртта на четиримата миньори - виновни няма

Няколко дни преди втората годишнина от фаталния инцидент в мина "Ораново" прокуратурата прекрати разследването за смъртта на четиримата работници.

Досъдебното производство е прекратено поради липса на доказателства за вина на конкретни лица, съобщава Нова ТВ, като се позовава на мотивите на прокурорското постановление, което подлежи на обжалване на въззивна инстанция.

Държавното обвинение се позовава на експертиза, според които свличането на земната маса не е било предвидимо, а укрепването на галериите в мина "Ораново" е било в норма.

Според експертите, мястото на инцидента е сложен тектонски възел, като част от разломите са новоустановени. Новооткрит е разсед, който в дълбочина минава близо до изземваната галерия. Не е имало признаци, които да предположат свличането.

На 16 юли 2013 г. 64-та подетажна събирателна галерия в рудник „Ораново" изтича кал с вода и едри скални късове, като затлачва профила на изработката в 160-тия метър.

При срутването на близо 270 кубика земна и скална маса загинаха четиримата миньори Иван Лазаров, Асен Стойнев, Христо Младенов и Николай Михайлов.

По време на дейностите по разкриване на затрупания тунел намери смъртта си и 49-годишният шлосер Асен Грънчаров от Благоевград, който получи инфаркт по време на издирвателната акция.

За период от шест години осем миньори са загинали в рудник „Ораново".

Oще: досъдебно производство  кой е виновен за инцидента в ораново  мина ораново  няма виновни  ораново  прокуратура  разследване  смъртта на миньорите от ораново 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани