АПИ инвестира 7 млн. лв. в изграждането на стена на АМ "Струма" | webcafe.bg
newscafe

АПИ инвестира 7 млн. лв. в стена на АМ "Струма"

Webcafe.bg
17.06.2015, 13:55 (обновена 17.06.2015, 14:03)
магистрала Струма

През миналата година АПИ осигури 4 279 771 лв. за проучване на археологическите обекти, регистрирани по трасето на лот 2 Дупница - Благоевград от АМ "Струма"

Агенция "Пътна инфраструктура" започва обществена поръчка поза изготвянето на технически проект и изграждането на подпорна стена при археологически обект по трасето на лот 2 от АМ "Струма". През м. г. в местността "Деве Барган" край село Мурсалево археолозите откриха уникално за Европа неолитно селище.

Находката е от ранния неолит и е на 8000 г. Според експертите селището е строено в продължение на десетилетия и е било с изключителна планировка - с три успоредни улици и няколко напречни, които са оформяли квартали с по няколко къщи. Древното селище е съществувало през VІ хилядолетие пр. Хр., а в последствие е било опожарено.

АПИ предприе мерки археологическият обект да бъде запазен и експониран на място, съобщиха от Агенцията. Изготвен е проект за изграждането на подпорна стена, с което ще се осигури съхраняването на 3 270 кв. м от площта на неолитното селище, попадащо в сервитута на автомагистралата. Целта е опазване на оптимална част от разкритите в проучванията археологически структури.

Близо 7 млн. лв. ще се инвестират в изграждането на стената. Срокът за изпълнението й е 100 календарни дни.

През миналата година АПИ осигури 4 279 771 лв. за проучване на археологическите обекти, регистрирани по трасето на лот 2 Дупница - Благоевград от АМ "Струма".

Oще: апи  археология  деве барган  лот  магистрала  мурсалево  находка  неолитно селище  обществена поръчка  пътна инфраструктура  стена  струма 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.