Прокуратурата възпря гонката срещу Георги Манев | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата възпря гонката срещу Георги Манев

Webcafe.bg
02.04.2015, 14:03 (обновена 02.04.2015, 14:19)
георги манев, журналист в прес тв, казанлък

Разследването срещу журналиста Георги Манев е удължено и отнето от полицията в Казанлък

Прокуратурата обяви, че не приема обвиненията в опит за репресия срещу журналист и ограничаване на свободата на словото след вълната от критики срещу намерението на районния прокурор на Казанлък Кръстин Кацаров да повдигне обвинение срещу местния журналист Георги Манев от Press TV.

От специалното съобщение на държавното обвинение става ясно, че срокът на разследването е удължен до 3 юни, а с решение на окръжния прокурор на Стара Загора разследването е прехвърлено на следовател от висшестоящата прокуратура, като е отнето от дознателите от РПУ-Казанлък.

Решението е взето на 1 април, в деня, в който казусът с Манев беше отразен от десетки онлайн и електронни медии, а журналистите в Казанлък организираха протест в защита на колегата си, който беше получил призовка за явяване в полицията за предявяване на обвинение.

До казуса се стигна, след като районният прокурор Кацаров образува досъдебно производство срещу "неизвестен извършител" заради репортаж на Георги Манев за наводнението в индустриалната зона на Казанлък.

Материалът показва, че част от терените на предприятията в зоната са наводнени след авария в помпени станции.

От разговор със събеседник става ясно, че водата е стигала до 1 метър височина в първите часове на инцидента, а местните власти не са оказали навременна помощ, което е принудило собствениците на имотите да се отводняват сами.

Районният прокурор Кръстин Кацаров се е самосезирал след разговор с кметицата на Казанлък Галина Стоянова.

"Аз се обадих на Галина Стоянова да я питам дали има нужда от помощ или мога да изпия спокойно двете бири в неделната вечер. Ако пия бира, ще мириша на лошо, тъй че да спирам и да тръгвам", разказва прокурорът в интервю по телефона за Press TV.

Кметицата му отговорила, че има проблеми с водохващането, затова да си пие бирата спокойно, както и че Press TV всяли тази паника - чрез сайта и телевизията им.

Според обвинението по чл. 326 НК: "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години".

Засегнатата медия твърди, че Кацаров дава указания на полицията да бъде призована изпълнителната директорка на МГ „Вис Виталис" Славка Самарска да подпише полицейски протокол за предупреждение, че подчинените й журналисти няма да критикуват служители на Общината и работата им. Самарска отказа да подпише този протокол.

"Неверните данни са за скъсана дига и опасност от наводнения, с които е предизвикана паника в населението. Подобна дига не съществува и опасността от наводнение също е била нереална", пише в съобщението на държавното обвинение.

"Категорично не отговарят на истината твърдения за осъществявана репресия срещу журналист и ограничаване на свободата на словото", завършва съобщението на пресцентъра на Главния прокурор.

Oще: вода  георги манев  журналист  имоти  индустриална зона  казанлък  наводнение  паника  предприятия  репортаж  репортер 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.