Кандидат-студентите се потят над "Гераците" | webcafe.bg
newscafe

Кандидат-студентите се потят над "Гераците"

Webcafe.bg, БНТ
07.06.2015, 11:17 (обновена 07.06.2015, 11:31)
софийски университет

Снимка: © В.Е.

Желаещите да учат право и още 16 специалности в СУ днес имат втори шанс за по-добра оценка на изпита по български език и литература

Днес от 9 часа започна кандидат-студентският изпит по български език и литература за желаещите да учат в Софийския университет. Това е вторият за тази година подобне изпит. Явяват се около 1200 кандидат студенти.

Двата варианта за изпит, между които може да се избира е развиването на тема върху "Гераците" на Елин Пелин или сравняване на цитати от Ботев и Пенчо Славейков.

Интерпретативното съчинение трябва да се напише по темата "Човекът, домът и родът в повестта "Гераците" на Елин Пелин, а сравняването на стиховете е от "Борба" на Ботев и "Докле е младост" на Пенчо Славейков.

Изпитът е 4 часа и ще продължи до 13 часа.

Още на влизане кандидат-студентите са споделили, че искат да им се падне поезия, защото според тях било по-лесно, но след като темите са били изтеглени, младежите масово са се ориентирали към "Гераците", коментира репортер на БНТ.

Председател на изпитната комисия в Софийския университет е проф. Николай Чернокожев. Той коментира, че темите са добре формулирани и младите хора трябва да дадат най- доброто от себе си.

На първия изпит през април кандидат-студентите трябваше да пишат тема по Йордан Йовков. Тогава цитатите бяха върху Ботев и Гео Милев.

На първия изпит имаше 50% двойки, каквато от години е традицията на почти всеки изпит по литература. Това е втори шанс за кандидат-студентите, като за изчисляването на бала се взема по-високата оценка и с нея се кандидатства за общо 17 специалности.

В СУ може да се влиза и с оценките от матурите.

Резултатите от този изпит ще са ясни след две седмици.

Oще: български език  български език и литература  висше образование  гераците  кандидат студенти  кандидат-студенти  литература  матура  матури  образование  проф. николай чернокожев  софийски университет  су 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани