Кой носи отговорност за асансьорите-убийци? | webcafe.bg
newscafe

Кой носи отговорност за асансьорите-убийци?

Webcafe.bg
17.01.2015, 10:13 (обновена 17.01.2015, 10:30)
Асансьор

Снимка: © Webcafe.bg

Корупция, бездействие и безхаберие водят до серията инциденти

Хрониката на нелепите инциденти, при които хора умират или остават инвалиди за цял живот заради аварирали асансьори, продължава със страшна сила.

Въпреки периодичните обещания на държавата и техниците за по-строг контрол върху съоръженията, в петък отново загина човек, паднал в шахтата на асансьора в блока, в който живее.

Само преди два месеца по идентичен начин 53-годишен мъж почина, след като отвори вратата на заседнал между етажите асансьор. Преди това една жена загина, а друга беше тежко ранена при пропадане на асансьор след ремонт в сграда на бул. "Цариградско шосе".

Кой отговаря за поддръжката на асансьорите?

Самите собственици на апартаменти или домоуправители в блокове с асансьори имат задължение да сключат договор за поддръжка на съоръжението с лицензирани фирми.

Ползвателите са длъжни да допускат техниците за ремонт, поддръжка и преустройство, както и да спират асансьорите до отстраняване на авариите.

От своя страна, лицата, които поддържат асансьори, имат задължението да уведомяват писмено хората в жилищния блок да се спре използването на техниката, която не съответства на изискванията за безопасност.

Фирмите за поддръжка са длъжни да осигурят 24-часово непрекъснато аварийно обслужване на асансьорите; да извършват редовни функционални проверки на не по-малко от 30 дни; и най-малко веднъж годищно да правят основна проверка на хидравликата на асансьора.

Контролът върху дейността им се извършва от ГД "Инспекция за държавен технически надзор" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Освен че се занимава с лицензирането на лицата, които имат право да се занимават с поддръжка на асансьори, Инспекцията е длъжна да извършва редовни технически прегледи на асансьорите при определени преустройства или аварии.

Корупция, бездействие и безхаберие

Въпреки че отговорностите са сравнително ясно описани, нелепите злополуки продължават - а заради амортизацията на масовата техника и слабият контрол, нищо не гарантира, че авариите няма да се увеличават все повече.

Държавата се опитва да въведе по-строги изисквания към фирмите за поддръжка, така че да увеличи квалификацията на наеманите техници и ограничи обхвата на обслужваните обекти. Любимият пример на шефа на Държавната агенция за метрология е 80-годишен столичен техник с лиценз за поддръжка, който по документи поддържа средно 1500 асансьора на година.

Самите собственици доскоро не бяха задължени да подават заявление за годишен технически контрол. Така се оказва, че десетки асансьори не се преглеждат редовно заради немарливост на фирмите за поддръжка и незаинтересоваността от страна на самите ползватели.

От друга страна, обаче, асансьорният бранш критикува държавата в умишлено бездействие с цел корупция.

Според бизнеса държавният технически надзор е нарочно отслабен, а тежките инциденти на документално изрядни асансьори доказват фиктивния контрол. Самите фирми настояват да се въведат по-ясни правила, които да започнат постепенно демонтиране на най-опасните и стари асансьори и подмяната им с нови.

Едно от предложенията на Българската асансьорна асоциация е подмяната на старата техника да се случи през програмата за енергийна ефективност, т.е. при санирането да се сменят и асансьорите на панелните сгради.

Oще: асансьори  блок  домоуправител  жилищен блок  инспекция  контрол  панелка  поддръжка  ползватели  собственик  техник  технически контрол 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 17.01.201515:19

Дължа истинско съчувствие към семейството на пострадалия.Искам да отбележа следното.Стига истерия.Асансьора е превозно средство като леката кола.Нима жертвите са съпоставими?Техническо средство което се поврежда независимо колко мерки за контрол са взети.От другата страна е ползвателят.Затова на вратата да има огромен надпис–виж наличие на кабина.А за техниците–защо не звуков сигнал с високи децибели,ако няма кабина пред отворена врата.С малка инвестиция този проблем ще бъде решен.Ето ниша за асансьорните фирми.Суважение.
   

оценка

+0 -0