ЕК даде на България 72 млн. евро за мигрантите | webcafe.bg
newscafe

ЕК даде на България 72 млн. евро за мигрантите

Webcafe.bg
10.08.2015, 18:33 (обновена 10.08.2015, 18:51)
Мигрантска криза в Кале

Снимка: © Getty Images

Мигрантска криза в Кале, Франция, където ститици бежанци и нелегални имигранти опитаха да преминат пред железопътната линия под Ла Манша, за да стигнат Великобритания

България ще получи 72 милиона евро за справяне с миграционния натиск от Близкия Изток и Северна Африка. Европейската комисия днес одобри разпределението на общо 2.4 милиарда евро за страните-членки.

Брюксел цели подобряване на процедурите за предоставяне на убежище, както и борба с трансграничната престъпност и екстремизъм, по-специално преминаването на бойци на „Ислямска държава".

Парите са за шест години, до 2020-та година, и ще отидат предимно за държави като Гърция, Испания и Италия, които са външни граници на ЕС и именно там са най-сериозните проблеми при овладяването на бежанския поток.

Само през последните три дни над 1400 мигранти бяха спасени от удавяне в Средиземно море, опитвайки да преминат нелегално на Стария континент през Гърция.

Италия, която е изправена пред същия проблем, ще получи най-голямо финансиране - близо 560 милиона евро, а Гърция - 473 милиона евро.

България, която също е външна граница на съюза, ще получи 72 млн. евро. Около 40,3 млн. евро отиват за охрана на границите и още 32 млн. за полицейско сътрудничество през следващите 5 години.

Със средствата ще се търси още подобряване консулските системи за издаване на шенгенски визи, засичане на пръстови отпечатъци в реално време, като част от борбата срещу чуждестранните бойци-джихадисти, отиващи да се бият за "Ислямска държава".

Румъния ще получи 98 млн, Полша - 69 млн, а Швеция - 154 млн. евро.

Oще: бежанци  война в сирия  европейска комисия  идил  ирак  ислямска държава  мигранти  нелегални имигранти  сирия  тероризъм 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани