Язовир „Тича” преля | webcafe.bg
newscafe

Язовир „Тича” преля

Webcafe.bg, по Дарик, Фокус
05.12.2014, 13:01 (обновена 05.12.2014, 13:49)
язовир

Язовир „Тича" прелива с 12,1 куб.м вода в секунда. Отделно, за да се свали нивото на водата, започна контролирано изпускане на общо 32 куб.м/сек снощи. "Нивото на язовира се следи непрекъснато, както и това на реките. Няма опасност за населението", каза областният управител на Шумен Донка Иванова.

Нивото на река Камчия, която поема водите от язовира е с над 2 м под дигите, но на места - особено в района на Велики Преслав - се е разляла извън коритото си. Издадена е и заповед до кметовете на населени места да следят нивата на язовири и реки по общини.

МОСВ обяви днес червен код за опасност от преливане на река Марица при Свиленград и река Тунджа при Елхово. Суха река, която вчера застрашаваше да залее част от пътя Шумен-Карнобат, няма опасност да прелее днес.

Междувременно старозагорските общини Раднево и Гълъбово са в бедствено положение. В Раднево няма ток, с изключение на болницата и още няколко административни сград. В Гълъбово има наводнени къщи.

Причината за рекордното покачване на нивото на река Сазлия е изпускането на язовирите. „Копринка" и „Жребчево". Областният управител Георги Ранов съобщи, че военните ще се включат с инженерен екип за ремонта на наводнената подстанция.

 

Oще: вода  дъжд  наводнение  преливане  язовир тича 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани