ВСС осъден да даде информация за магистратския статут на Пеевски | webcafe.bg
newscafe

ВСС осъден да даде информация за магистратския статут на Пеевски

Webcafe.bg
22.06.2015, 14:27 (обновена 22.06.2015, 14:29)
Делян Пеевски

Снимка: © Sofia photo agency

На хартия медийният магнат има над 9-годишен стаж на магистрат

Висшият съдебен съвет (ВСС) е осъден окончателно да даде информация за магистратския статут на депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи в. "Сега". Това стана ясно от окончателно определение на Върховния административен съд (ВАС), което се чакаше от миналия септември, но бе обявено преди дни.

Делото е заведено от журналист от "Сега" през 2013 г, след като ВСС отказал да отговори на два въпроса, зададени по Закона за достъп до обществена информация: Дали Пеевски има статут на несменяемост като магистрат и кога евентуално го е придобил, както и дали някога е атестиран и дали ВСС има данни по колко и кои разследвания е работил като следовател.

От съвета се позоваха на забраната на самия Пеевски данните да бъдат огласени. Аглика Адамова от Софийския административен съд обаче прие, че ВСС има специално отношение към него. "Не е известен случай магистрат да е бил питан дали е съгласен тези данни да бъдат публично оповестявани" и "отказът на съвета на даде информация за Пеевски е в очевиден контраст с практиката му", се казва в решението, което ВСС атакува пред Върховния съд.

В жалбата на съвета се обясняваше, че ако информацията бъде дадена, ще бъдат накърнени правата и интересите му. ВАС обаче отказа да разгледа жалбата на ВСС.

На хартия медийният магнат има над 9-годишен стаж на магистрат, без да е бил повече от няколко месеца в следствието. Данните за това по колко и кои разследвания е работил Пеевски едва ли ще бъдат предоставени и след окончателното съдебно решение. Съдът е направил уговорка, че информацията за делата на някогашния следовател може да я няма във ВСС, а да се намира в прокуратурата.

Шефът на Софийската градска прокуратура Христо Динев вече е отказвал информация по подобно искане на "Дневник". Административният съдия Галин Несторов прие, че ако данните за работата на Пеевски бъдат разкрити, това може да накърни авторитета му и да му попречи в бъдеще да изпълнява задълженията си.

 

Oще: вас  всс  дело  делян пеевски  магистрат  сега  следовател 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани