Акцията във Фонда за лечение на деца - удар по уязвимите семейства | webcafe.bg
newscafe

Акцията във Фонда за лечение на деца - удар по уязвимите семейства

Webcafe.bg
22.04.2016, 15:44 (обновена 22.04.2016, 15:50)
болница

Снимка: © webcafe.bg

Национална мрежа за децата осъди акцията във Фонда за лечение на деца

За тежко болните деца е жизнено важно Фондът за лечение на деца да работи без прекъсване. Това се посочва в становище на Национална мрежа за децата по повод зрелищните арести във Фонда за лечение на деца в чужбина.

В отвореното писмо се посочва, че акцията се случи по време на заседание на фонда, на което се очакваше да се вземе решение за около 70 случая на деца, повечето от които са с положителни становища за лечение зад граница.

"Независимо от декларираните цели на тази акция, тя бе удар срещу тези силно уязвими семейства на болни деца и ги подложи на огромен стрес. Недопустимо е прокурорската операция да се случва в момент, когато се чакат спешни решения за лечението на деца", се посочва в становището.

"Фондът за лечение на деца е институция с висока обществена значимост, която след извеждането й като самостоятелна структура извън Министерството на здравеопазването работи независимо и всички нейни решения се вземат от Обществен съвет. Общественият съвет се състои от представители на граждански организации, медии и професионалисти с утвърден авторитет и позиция. Част от ролята на гражданските организации и медиите е да възпрепятстват възпроизвеждането на корупция и да противодействат на схеми за източване на Фонда. Нерядко членовете на Обществения съвет влизат в конфликт с държавните институции, когато се бавят плащания или процедури за децата и успяват често да постигнат разглеждане в срок на спешните случаи", посочват от НМД.

Организацията настоява за спешни решения по случаите на децата, които имат нужда от незабавно лечение, за обяснение на предприетата акция срещу институцията и за запазване на Фонда за лечение на деца като независим орган и гарантиране на работата на Обществения съвет към него.

Oще: болести  болни  болница  детство  деца  здравеопазване  лечение  министерство на здравеопазването  национална мрежа за децата  нмд  петър москов  прокуратура  фонд за лечение на деца в чужбина 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани