"Газпром" продължава играта на нерви с България | webcafe.bg
newscafe

"Газпром" продължава играта на нерви с България

Webcafe.bg, по ИТАР-ТАСС
06.12.2014, 14:30 (обновена 06.12.2014, 14:38)
алексей милер, газпром

Снимка: © Getty Images

Шефът на Газпром Алексей Милер изчисли на 3 млрд. евро загубите за България от спирането на Южен поток под формата на пропуснати ползи от транзита на газ в бъдеще

Спирането на "Южен поток" е стъпка в посока на смяна на модела за работа на "Газпром" на европейския пазар. На страните от ЕС ще им се наложи да си купуват газ от границата. Това обяви директорът на руската държавна газова компания Алексей Милер пред телевизионното предаване "Вести в събота".

"Нашата стратегия към европейския пазар се променя. Решението за "Южен поток" е началото на края на нашия модел на работа", заяви Милер.

"Колкото до България, то без съмнение за страната това е сложна ситуация. Не само заради пропуснатите ползи, но и заради преките загуби. Концернът е инвестирал в инфраструктурата за "Южен поток" на руска територия 4 млрд. евро, но нищо не се губи, защото инвестициите ще бъдат използвани за проекта за морски газопровод към Турция", посочи той.

"Европейският съюз направо подари на Турция газовото кранче към Европа", обяви Алексей Милер.

Шефът на "Газпром" обяви, че въпросът за спирането на проекта "Южен поток" определено е приключил, а загубите за България изчисли на 3 млрд. евро под формата на пропуснати ползи от транзита на газ в бъдеще.

Темата за ползите на България от газопровода обаче продължава да тъне в неяснота. Само преди ден Министерски съвет обяви официално, че до този момент няма разписан финансов модел на проекта, а руската и българската страна все още не са подписали дългосрочен договор за транзитните такси.

Бъдещето на проекта ще бъде тема на разговор по време на срещата на Съвета на ЕС по енергетика след 3 дни в Брюксел. Дотогава българското правителство трябва да изготви пълна правна оценка на проекта.

 

Oще: алексей милер  българия  газ  газопровод  европейски съюз  ес  загуби  русия  украйна  южен поток 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

7 Бягащ Вълк | 07.12.201414:19

Искаше ми се да добавя още нещо в отговор на Алилуйщина, който твърди, че трасето на ЮП през Турция е от изгода за Русия - ако беше така, Русия изобщо нямаше да се мъчи да строи газопровод през България. Ако изгодите и ползите бяха такива, то досега ЮП да е построен и пусът да е насрочен за 2015, а преговорите да са водени единствено с Турция. Очевадно, не е така!

Явно е, че Русия е разчитала до последно на русофилските настроения в България, на това, че много хора ще си затворят очите за недостатъците на този проект, на това, че в защита на построяването на ЮП през българска територия българите ще се вдигнат срещу Брюксел...

Извинете ме, но вие сте собственик на тръбата, а вие сте и собственик на газа, вие можете неограничено да наказвате България с количествата транспортиран газ - примерно, в случай, че се случат спорове от какъвто и да е характер между ЕС и Русия, то Русия едностранно намалява обемите, а транзитни такси се плащат на единица обем, нали така?! Какво би се случило, ако вместо за 15 години, проектът се изплати след 50?! Вижте как работи руската политика - Украйна не е с нас, значи няма евтин газ, а и газопроводите ще я заобиколят; България не е с нас, тръбите ще я заобиколят; Европа и САЩ ни налагат санкции, ние ще ги накажем също! Ето затова им е нужна Турция и подигравките към България - ако можеха през Турция (наистина могат) и им е толкова изгодно, колкото твърдят, досега да са го направили! Вместо това натиск срещу България!

Нека най-после заявим: "Ние не сме непослушно дете, което да бъде наказвано! Твърдите, че ще построите газопровода през Турция три пъти по-евтино?! Ами постройте го! Русия може да направи това или това?! Като суверенна страна и за изненада на РФ, Република България също!"

Не звуча ли в стил Путин? Смее се
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

6 Бягащ Вълк | 07.12.201413:16

Над 3 млрд. евро пропуснати ползи за страната?! Това за какъв период е изчислено?! Доколкото съм чувал, работните места се очакваше да са около шест хиляди, транзитни такси нямаше да се плащат 15-ина години... Бизнес надлъгване. Нормално поведение към бизнесконтрагента - "ти на нас не ни трябваш", с оглед той да не иска повече пари, по-добри условия или да отстъпи по отношение на конкретни договорености...

Кой ти дава пари "просто така" в ръцете, от филантропия или добри чувства?! В този смисъл, никой не знае какви количества газ биха били транспортирани през българска територия - ами, ако са малки?!

Хубаво е да се печели от транзитни такси, но е важно да е ясно кога точно се изплаща проекта, какви са предимствата, ограниченията, недостатъците на газопровода, твърди количества транспортиран газ годишно, а също и единна европейска цена на газа...
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

5 Frida | 07.12.201408:58

ex тва кранче - кислородно да беше - нямаше да има такъв рев и сополи...
доценката с дългото бедро си мисли, че кат напраиш албум с картинки за воср - и бориш майдана.
ами, кукле ся украйна - не можА, България - не можа, румъния и полша са си контри заедно с прибалтика, остана азарбайджан - колко сила концентрирана върху тази малка развиваща се и сравнително светска държава.
иначе приказката за златното ключе нъл я знайте - там имаше една мечка, една патка и един дурак
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

4 sim4o | 06.12.201422:17

янаки | 06.12.2014 20:41


Но както се вижда от заглавието на тази статията и от последния пасаж, според ЕС и България, Русия няма ПОСЛЕДНАТА ДУМА за проекта „Южен поток.
----------------------
Абсолютно вярно ....!

Та това Русия не го и отрича ...да се прочете прессъобщението в "Комерсант" съветва Симчо ...

Та нали ще се събират в самото ЕС да умуват по Южен поток .. значи - последната дума ще си е тяхна ..
Русия ПРОСТО ИЗЛИЗА ОТ ПРОЕКТА.. а който иска - да си го строи.

Дали ЕС .. ... дали България - който е мераклия - той да строи и да си търси газ ..
... ... за това строене, руснаците дават просто свободна игра, подобно на незабравимият Пиер-Луиджи Колина ...

Та .. РУСИЯ НЕ СПИРА проекта , та тя няма и такова право и не твърди това .. а просто - излиза от него ....

Съвет - да се чете!
Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

3 янаки | 06.12.201420:41

„Спирането на "Южен поток" е стъпка в посока на смяна на модела за работа на "Газпром" на европейския пазар. На страните от ЕС ще им се наложи да си купуват газ от границата. Това обяви директорът на руската държавна газова компания Алексей Милер пред телевизионното предаване "Вести в събота"........”

Но както се вижда от заглавието на тази статията и от последния пасаж, според ЕС и България, Русия няма ПОСЛЕДНАТА ДУМА за проекта „Южен поток.

Разговори ще се водят, правни оценки и сметки ще се правят, ама както се казва, „без кръчмаря”. Изобщо, жалка история.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

2 Dox | 06.12.201418:03

Ами - това е. Няма какво повече да се добави.

Интересно мнение изложи доц.Дарина Григорова, относно решението на Газпром да прокара тръбата през Турция. Една от причините, казва тя, е че ако тръбата минеше от тук, България нямаше да издържи на още един Ю-ЕС-Мейд-Майдан, какъвто задължително щяха да спретнат и на нея. А в Турция, както се видя, номерцата с балончета, знаменца, рояли и понички /че на края и снайперисти/ - не минават.

В момента, основните противници на този проект у нас, след като им поотмина еуфорията и шампанското, се опитват да разиграват баснята за лисицата и гроздето. Ама то всъщност този проект не ни бил толкова нужен, най-вероятно щели сме да губим, и пр. Така де, както казва В.Вацев, сега, вместо да купуваме директно от Русия нейната лоша газ, същата газ ще я купуваме по-скъпо от Турция и Гърция, а минала от там, тази газ се превръща автоматично в добра, демократична, евросъюзна и евроатлантическа газ.

Ситуацията си беше сложна, но, мисля си, можеше да излезем с достойнство от нея. И това, струва ми се, е най-лошото.
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

1 Алилуйщина | 06.12.201416:31

„Из Европата в близките 20-тина години ще има нарастваща нужда от природен газ /материали за това - бол/. Реднеците и еврогейците се надяваха да се отърват донякъде от "Газпром" с масиран добив на шистов газ в Полша и Украйна. В Полша нещата се разсъхнаха поради невъзможност за добив на промишлени количества на приемлива цена. В Украйна основното находище е с център Славянск. "Шел" наскоро прекрати проучванията там и си вдигна дърмите, защото изобщо не е известно какво ще стане в този ареал.

Откъде може да дойде газ в Европа? От Азербайджан и Туркменистан например. Този газ трябваше да мине през Турция. Сега Турция стратегически се ангажира с Русия и очевидно газ от Централна Азия няма да дойде.
За Русия това беше дюшеш. Тъпанарската политика на еврозелките и нашите подлоги да отлагат и да слагат всякакви препятствия пред ЮП беше изцяло в изгода на Русия. Сега тя вместо да похарчи около 23 млрд. долара за построяването на ЮП, ще похарчи няколко пъти по-малко, защото трябва да построи само подводната част до Турция с почти 3 по-малка дължина, отколкото до България. Оттам нататък грижата е на посредника /Турция/ и потребителите /европейските държави/.

Русия се съгласи Турция да бъде прекупвач на газа и да го препродава на цени, каквито тя намери за добре. Това също е дюшеш, защото е още едно важно обвързване на Турция с Русия и препятствие пред азербайджанския и туркменистанския газ.
Планираната тръба през Турция е със същия капацитет като тази, която трябваше да влезе в България - 63 млрд. куб. м годишно. Всички потенциални европейски потребители ще могат да си го купят от Турция.
ЮП ще го бъде, при това с много по-малко разходи и не по-малки печалби за Русия, с много повече условности за Европа и с тотално натрит нос на Украйна и най-вече България.“
глупчо
   

оценка

+5 -6